Connect with us
Vulcanul Fuego din Guatemala: Continuă să erupă!

Externe

Vulcanul Fuego din Guatemala continuă să erupă!

Veștile proaste pentru locuitorii din Guatemaa continuă! Vulcanul Fuego  continuă să erupă, au avertizat duminică autorităţile, în contextul în care echipele de intervenţie continuă să caute cele 197 de persoane dispărute în urma celor două explozii majore de săptămâna trecută, notează DPA.

Institutul Naţional de Seismologie (INSIVUMEH) a avertizat că fluxurile de materii piroclastice ar putea afecta în continuare zonele în care sunt mobilizate echipele de salvatori şi că vulcanul erupe încă de şapte – nouă ori pe oră, creând nori de cenuşă care ajung la aproximativ 4.700 de metri deasupra nivelului mării.

„Exploziile generează coloane groase de cenuşă; din acest motiv, căderile de cenuşă asupra comunităţilor din San Pedro Yepocapa, Santa Sofia, El Porvenir, Sangre de Cristo etc., nu pot fi excluse”, a precizat Institutul.

Aceste comunităţi sunt situate la vest şi sud-vest de vulcan şi nu au fost încă grav afectate.

Institutul a avertizat, de asemenea, că din cauza „instabilităţii din centrul vulcanului – fluxuri de materii piroclastice (curenţi de materie vulcanică şi gaz fierbinte care se deplasează extrem de rapid) pot apărea şi pe flancul nord-estic al vulcanului”.

Avertismentele au loc în contextul în care în cele două erupţii majore de săptămâna trecută şi-au pierdut viaţa cel puţin 110 persoane, unele dintre acestea îngropate sub lavă

Vulcanul Fuego din Guatemala s-a reactivat. 75 de persoane au murit, aproape 200 sunt date dispărute

Echipele de salvare din Guatemala au fost nevoite să își întrerupă căutările după ce o explozie s-a produs marți, la 48 de ore după erupția vulcanului Fuego care a provocat moartea a 75 de persoane. Aproape 200 de persoane sunt date dispărute, vulcanul s-a reactivat.

Potrivit Institutului naţional medico-legal (Inacif), 75 de persoane au murit în catastrofă, după descoperirea altor două trupuri neînsufleţite marţi. Doar 23 de trupuri au fost identificate până în prezent.

Sergio Cabanas, directorul de operaţiuni de salvare ale Coordonării naţionale de gestionare a catastrofelor naturale (Conred), a declarat marţi la o conferinţă de presă, că 192 de persoane, ale căror nume şi domiciliu se cunosc, sunt date dispărute de duminică.

Erupţia a provocat de asemenea 46 de răniţi şi a obligat evacuarea a 3.271 persoane, potrivit Conred. Alte 2.625 de persoane au fost relocate. Catastrofa a afectat, în diferite grade, în total 1,7 milioane de guatemalezi.

Marţi, o puternică explozie a obligat autorităţile să evacueze şapte localităţi de pe versantul vulcanului, iar operaţiunile de salvare au fost suspendate.

Citește și: Tragedie în Guatemala. Vulcanul Fuego a ucis cel puțin 25 de persoane. A fost declarată stare de calamitate

Potrivit Conred, noi scurgeri piroclastice – cenuşă, noroi şi roci fierbinţi – ar putea interveni în următoarele ore.

Intensificarea activităţii vulcanice a provocat panică în oraşul Escuintla, din apropierea colosului cu o înălţime de 3.763 de metri şi situat la 35 de km sud-vest de capitală.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top