Connect with us
Învestire Trump - Donald Trump devine al 45-lea președinte american, în cadrul unei ceremonii de învestire, care va începe la 18.30 (ora României).

Externe

Donald Trump a depus jurământul: „Voi lupta și nu vă voi dezămăgi”

ÎNVESTIRE TRUMP. Donald Trump devine vineri noul președinte al SUA. Este cel de-al 45-lea om care va deține poziția de lider la Casa Albă și, totodată, unul dintre cei mai controversați oameni care au ajuns în această funcție. În primul său discurs în calitate de președinte, Donald Trump a promis că va lupta și nu îi va dezamăgi pe americani.

Donald Trump, primul discurs în calitate de președinte

Update, 19:02: DISCURS Donald Trump: ”Dragi compatrioți, oameni ai lumii, vă mulțumesc. Noi, cetățenii Americii, suntem aici într-un mare efort național pentru a ne construi țara și a ne ține promisiunile făcute. Ne vom confrunta cu probleme, greutăți, dar vom face ceea ce trebuie făcut. Suntem recunoscători președintelui Barack Obama și primei doamne. Totuși ceremonia de astăzi are un înețeles special. Nu este vorba doar de un transfer de putere, este vorba de un transfer de putere din Washington către dumneavoastră. Prea multă vreme un grup mic din capitala națiunii naostre a cules roadele. Washington a înflorit, dar oamenii nu s-au bucurat de această băgăție.

Toate aceste lucruri se întâmplă începând chiar de acum. Acest moment este al dumneavoastră. Acesta este momentul pe care îl trăiește fiecare de aici, este sărbătoarea dumneavostră. Ceea ce contează cu adevărat nu numele partidului ci faptul că administrația și guvernul sunt controlate de popor. Ziua de 20 ianuarie 2017 este ziua de care oamenii ăși vor aduce aminte. Bărbații și femeile uitate din țara noastră nu vor mai fi uitați. Ați venit cu zecile de milioane să faceți parte dintr-o mișcare istorică.

Sistemul de educație inundat de bani care îi lasă pe studenți lipsiți de orice cunoștință. Drogurile au luat multe vieți. Acest carnagiu care s-a întâmplat în America se oprește chiar aici chiar acum.

Suntem o națiune, durerea unora este durerea tuturor, succesele unora sunt ale noastre. Avem o singură inimă și un singur destin. Jurământul pe care l-am depus este jurământul de ascultare pentru toți americanii. Am subvenționat armatele altor țări și am permis sărăcirea armatei noastre.

Am cheltuit multe miliarde de dolari în străinătate. Am făcut ca alte țări să se îmbogățească, deși bogăția țării naostre s-au disipat. Fabricile s-au închis una câte una. Nimeni nu s-a gândit la milioanele de lucrători care au rămas în urmă. Aceste lucruri se întâmplau în trecut. Acum privim doar către viitor.

Ne-am adunat aici, astăzi, ca să arătăm o nouă horărâre care trebuie auzită în fiecare oraș. O nouă viziune va guverna pământul acesta. Din aceasa zi, America pe primul loc. Fiecare hotărâre privind comerțul, imigrația va fi luată în beneficiul americanilor. Trebuie să ne protejăm granițele de relele altor țări.

În acest fel, prin protecție, vom ajunge la tărie mai mare. Voi lupta și nu vă voi dezămăgi. America va începe din nou să câștige așa cum nu a mai câștigat niciodată.

Vom construi drumuri, aeroporturi, căi ferate noi. Vom face astfel încât oamenii noștri să nu mai depindă de serviciile sociale. Vom urmări două principii cheie. Vom căuta să fim prieteni în relațiile cu națiunile lumii. Nu vrem să ne impunem stilul nostru de viață nimănui. Noi vom străluci astfel încât toată lumea să ne urmeze exemplu. Vom forma alianțe noi.

La temelia politicilor noastre se va afla loialitatea, credința. Dcaă vă deschideți inima către patriotism veți vedea că nu există prejudecăți.

După cum ne spune și Biblia este bine și plăcut când oamenii trăiesc în armonie. Să încercăm mereu să fim solidari. Nu trebuie să se teamă nimeni, suntem protejați. Vom fi protejați de bărbații și femeile din armata noastră. Mai întâi vom fi apărați de Dumnezeu.

Să nu uităm că trebuie să avem obiective mari. O națiune nu trăiește decât atâta vreme cât vor exista eforturi.

S-a terminat cu vremea cuvintelor goale. A sosit momentul în care trebuie să trecem la acțiune. Nu permiteți nimănui să spună că nu se poate face așa. Acum la începutul unui noi mileniu suntem gata să descoperim misterul spațiului. O nouă mândrie națională ne va permite să ne afirmăm. Să nu uităm că fie că suntem negri sau maro sau albi avem cu toții sânge de aceeași culoare. Avem cu toții aceleași libertăți glorioase și suntem cu toții sub steagul glorios al Americii.

Le spun tuturor americanilor: nu veți mai fi ignorați. Vocile dumnevaostră, speranțele, visele vor defini destinul Americii. Împreună vom afce din nou ca America să fie puternică, bogată, mândră, sigură. Împreună vom face ca America să fie măreață. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a spus Trump în primul său discurs în calitate de președinte.

Update, 18:58: Donald Trump a depus jurământul:  ”Eu, Donald Trump, jur să îndeplinesc cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și să păstrez, protejez și apăr din toate puterile Constituția Statelor Unite. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Update, 18:52: Mike Pence depune jurământul: „Eu, Michael Richard Pence, jur solemn, că voi sprijini și apăra Constituției Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor, străini și domestici, că voi face asta cu credință și că imi asum această obligație liber, fără rezervări mentale sau dorința de a ocoli și că, cu credință, mă voi supune regulilor biroului pe care îl voi conduce. Așa să mă ajute Dumnezeu!”

Update, 18:30: Ceremonia de învestire a lui Donald Trump a început.

Update, ora 18:26: Donald Trump se îndreaptă spre locul unde va depune jurământul.

Donald Trump se pregătește să depună jurământul.

Update, ora 18:08: Mii de oameni s-au adunat la ceremonia de învestire a lui Trump.

Mii de oameni așteaptă momentul jurământului depus de Trump.

Update, ora 17:50: Donald Trump și Barack Obama au părăsit Casa Albă. Se îndreaptă spre Capitoliu, unde președintele-ales va depune jurământul.

Donald Trump și Obama ies împreună din Casa Albă.

Update, ora 17:46: Michelle Obama și Melania Trump au ieșit împreună din Casa Albă.

Michelle Obama și Melania Trump au părăsit împreună Casa Alba.

Update, 17:28: ”Bună, dl. preşedinte-ales! Cum sunteţi? Mă bucur să vă văd şi vă felicit”, i-a spus liderul democrat lui Donald Trump. Melania Trump i-a înmânat pe scările Casei Albe o cutie de cadou turcoaz lui Michelle Obama.

Update, ora 16:42: Donald Trump și Melania Trump au ajuns la Casa Albă.

Donald Trump și Melania Trump s-au întâlnit cu soții Obama.

Update, ora 16:23: Mii de oameni adunați pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Imagini LIVE.

Update, ora 15:25: America se pregătește să intre azi în „Era Trump”. Pregătirile sunt în toi pentru momentul învestirii lui Donald Trump.

În jur de 900 de mii de oameni sunt așteptați să vină la ceremonia de învestire a lui Trump, în Washington DC. Numărul este mult mai mic, însă, față de cel al celor veniți când Barack Obama a obținut primul mandat de președinte.

Înainte de a fi învestit în funcție magnatul american va participa la o slujbă privată, la biserica St. John, din apropierea casei de oaspeți. Acest lucru se va întâmpla în jurul orei 15.30, ora României. După o oră, Donald și Melania Trump se vor întâlni la Casa Albă cu Barack și Michelle Obama. Cuplurile prezidențiale vor parcurge împreună traseul către Capitoliu.

Citește și: Anonymous îl amenință pe Trump: „Vei regreta următorii patru ani”

Învestire Trump: Programul ceremoniei de la Capitoliu

Ceremonia de învestire, ce va avea loc în faţa aripii vestice a Capitoliului, va începe la ora 11.30 (18.30 ora României).

Trump va depune jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John G. Roberts . El va jura pe două Biblii: cea care i-a fost dăruită de mama sa, în 1955, şi cea a lui Abraham Lincoln.

La ceremonie vor lua cuvântul lideri religioși apropiați de Trump și senatorul de Missouri, Roy Blunt. Acesta este și președintele comitetului pentru învestire.

Citește și: Obama, avertisment pentru Donald Trump, înainte de învestire

Vicepreşedintele său, Mike Pence, va fi învestit în funcţie de judecătorul de la Curtea Supremă Clarence Thomas.

După aceea, Donald Trump şi Mike Pence vor rosti discursuri.

Ce se întâmplă după învestirea lui Trump

După învestirea noului preşedinte, soţii Obama îşi vor lua la revedere şi vor pleca din faţa aripii estice a Capitoliului, unde vor urca la bordul elicopterului prezidenţial pentru ultima dată. Vor fi duşi la baza aeriană Join Base Andrews, de unde vor pleca la bordul avionului prezidenţial, ce nu va mai purta numele Air Force One, până la Palm Springs, California, unde vor petrece o scurtă vacanţă.

După ceremonie, preşedinte-ales, membrii administraţiei sale şi prietenii lor vor lua prânzul în Rotonda Capitoliului. Apoi, Trump va trece în revistă forţele armate.

În jur de 8.000 de oameni sunt așteptați să mărșăluiască, apoi, pe bulevardul Pennsylvania în cadrul paradei care îi va conduce pe președinte și vicepreședinte de la Capitoliu spre Casa Albă.

Citește și: Cine este Donald Trump

După ce va ajunge la Casa Albă, Trump ar urma să se odihnească şi să se schimbe pentru baluri. Este posibil să profite de acest timp pentru a emite ordine executive, aşa cum a făcut şi Obama în urmă cu opt ani.

Ziua se va încheia cu cele două baluri oficiale de învestire, la Centrul de Convenţie Walter E. Washington, precum şi Balul Forţelor Armate, la National Building Museum. Donald şi Melania Trump vor dansa la fiecare dintre aceste baluri, iar preşedintele-ales ar urma să rostească discursuri.

Proteste anti-Trump înainte de învestire

Un mare protest contra lui Trumo a avut loc joi noaptea la New York. Câteva mii de oameni au luat parte la manifestație. Robert de Niro, Cher sau Alec Baldwin au fost și ei prezenți în rândul oamenilor.

Pe lângă celebrități, la protest a luat parte și primarul Bill de Blasio. El le-a cerut americanilor să conteste politicile lui Trump, când nu sunt de acord cu ele.

Conform unui sondaj al Universității Quinnipiac, 45% dintre new-yorkezi sunt de părere că primarul lor trebuie să fie un lider al opoziției față de Trump.

Huff.ro va transmite live text cele mai importante evenimente legate de învestirea lui Trump, precum și discursul noului președinte SUA.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top