Connect with us
Presedintele Klaus Iohannis si presedintele francez Francois Hollande au avut astazi o intalnire.

Știri

Intalnire Hollande – Iohannis: Cei doi presedinti vor intensificarea parteneriatului strategic

Presedintele Klaus Iohannis si omologul sau francez, Francois Hollande, au afirmat, marti, la Palatul Cotroceni, ca Romania si Franta doresc sa-si intensifice colaborarea economica, unde pot fi aduse solutii de „impulsionare”, dar si in privinta apararii, educatiei si cercetarii, intre cele doua tari existand un „adevarat reflex” de cooperare.

„Putem spune ca avem un parteneriat strategic aprofundat sau intensificat si lucram la aceasta relatie foarte speciala. Este o relatie care constituie o prioritate de prim rang pentru Romania. Am confirmat consecvent acest lucru in cei 136 de ani de relatii diplomatice si nu numai”, a spus Klaus Iohannis, intr-o declaratie comuna cu presedintele Hollande, relateaza news.ro.

Seful statului a spus ca exista un „parteneriat exceptional” intre cele doua tari si un „adevarat reflex de cooperare” intre Romania si Franta, care se bazeaza pe incredere reciproca si dorinta unor rezultate.

Citeste si: Un motociclist SPP din coloana oficiala a lui Francois Hollande a cazut in trafic VIDEO

„Pot sa spun ca am fost amandoi de acord si multumiti sa intensificam dialogul, care pana acum a fost in domeniul ministrilor de externe, axat pe corelare pe politica externa”, a spus Iohannis, explicand ca acum aceasta cooperare se va indrepta si spre domeniul apararii, dar si cel economic, care „va primi un impuls suplimentar”.

„Ma bucur ca domnul presedinte Hollande va vizita azi si uzina Airbus, un proiect care va avea, sunt convins, acelasi succes pentru noi pe care il are deja proiectul de traditie Dacia Renault. (…)  Dorim sa valorificam potentialul de diversificare a relatiei bilaterale, mai ales in domenii de excelenta, cum sunt inovarea si cercetarea stiintifica”, a mai spus seful statului roman.

Iohannis a notat si vizita de la centrul de cercetare de la Magurele, care are sansa de a deveni „o noua poveste de succes” in colaborarea romano-franceza.

Presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca doreste si el ca Franta sa se implice mai mult in economia din Romania.

„Romania doreste sa se deschida, sa se integreze in Uniunea Europeana, iar Franta a insotit-o pe acest drum. (…) Dorim ca Franta sa poata aduce solutii in ansamblul economiei romanesti, tehnologii, start-up, tranzitie energetica, mediu, transporturi. Trebuie sa facem in asa fel incat sa colaboram pentru aeroporturi si amenajare urbana, raspunsuri pe care partenerii romani le asteapta”, a spus Hollande.

Presedintele francez a multumit Romaniei pentru solidaritatea aratata in urma atentatelor din Franta, dar si pentru sprijinul acordat in alte domenii.

„Romania nu este o tara ca oricare alta. Avem radacini comune, avem o cultura, impartasim multe si avem multe legaturi. Aici, in Romania, am impresia ca ma aflu acasa si va multumesc pentru acest lucru”, a conchis Hollande.

Presedintele Frantei va merge alaturi de Klaus Iohannis la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” din Magurele, unde va vizita Camerei de Control Laser.

Apoi, Hollande se va intalni cu premierul Dacian Ciolos in cadrul unui pranz oficial. Presedintele francez si premierul roman vor merge la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Marti seara, Klaus Iohannis va oferi o cina oficiala pentru presedintele francez.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top