Connect with us
Jeleurile din magazine ascund un secret murdar si foarte periculos

Știri

Jeleurile din magazine ascund un secret murdar si foarte periculos

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a facut recent o analiza a jeleurilor existente in comert, iar concluziile specialistilor arata ca romanii care consuma aceste dulciuri sunt expusi unor pericole foarte mari. Astfel, jeleurile contin substante care in anumite cantitati pot deveni periculoase; 75 la suta dintre aceste dulciuri contin proteina animala, iar jumatate sunt colorate cu rosu cosenila, obtinut din gandaci. In ceea ce priveste calitatea jeleurilor, realizatorii studiului au observat ca 9 din 10 produse contin acid citric, iar unul din patru produse contine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC a fost coordonata de catre reputatul conf. univ. dr. Costel Stanciu si pentru a acoperi cat mai bine viitoarele rezultatele, a cumparat 44 de sortimente de jeleuri disponibile in marile lanturi de magazine. „La 91 la suta dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora.
Numai la 4 la suta dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la suta dintre produse s-au folosit substante de aromatizare, fara a se preciza natura acestora.

Citeste si: Descifreaza etichetele produselor

Incredibil! Ce se întâmplă dacă înghiţi o gumă de mestecat

La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor”, se arata in studiul APC.

In aceste conditii, toate sortimentele de jeleuri analizate de specialistii APC au intre 44 si 85 de grame de zahar in 100 de grame de produs, adica de trei ori mai mult decat limita stabilita in ordinul Ministerului Sanatatii. Excesul de zahar poate cauza deficiente de asimilare a calciului, osteoporoza, imunitate scazuta, gastrita, tulburari de ciclu menstrual, astemie, sinuzita, rinita si cancer. Jeleurile rosii sunt colorate cu carmin, extras din insecte si cosenile, specii de paraziti ai cactusilor, care traiesc in America de Sud. Carminul poate produce copiilor hiperactivitate si deficiente de concentrare, astm, alergii si rinite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top