Connect with us
Parlamentarii au adoptat legea darii in plata cu 207 voturi "pentru", o abtinere si un vot "impotriva". Legea va fi trimisa presedintelui pentru promulgare.

Știri

Legea darii in plata, adoptata de Parlament

Legea darii in plata a fost adoptata de Parlament cu 207 voturi „pentru”, o abtinere si un vot „impotriva”. Daca presedintele Klaus Iohannis o va promulga, aceasta va deveni operationala in termen de 15 zile.

Legea darii in plata a fost adoptata de Parlament cu 207 voturi „pentru”, o abtinere si un vot „impotriva”. Daca presedintele Klaus Iohannis o va promulga, aceasta va deveni operationala in termen de 15 zile.

Legea darii in plata a starnit multe controverse, in special din partea bancherilor. Ei au sustinut ca legea ar fi neconstitutionala si au cerut modificari.

Forma finala a legii darii in plata a fost hotarata martea trecuta, dupa o ultima runda de consultari intre parlamentari, reprezentantii Ministerului Justitiei, cei ai bancilor, ai BNR, dar si asociatiile de clienti bancari. Dupa negocieri, s-a decis ca programul Prima Casa sa fie exclus din legea darii in plata, iar cei care pot apela la aceasta lege trebuie sa aiba imprumuturi mai mici de 250.000 de euro.

De asemenea, a fost aprobat un amendament in care se precizeaza ca nu poate beneficia de prevederile legale cel care a fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii.

Legea darii in plata stipuleaza ca persoanele cu credite de locuinte isi pot ceda bunurile ipotecate catre banci daca sunt in incapacitate de plata a ratelor imprumuturilor. Legea nu face distinctie intre tipurile de ipoteci imobiliare, astfel ca se aplica atat in cazul caselor si apartamentelor, cat si in cel al terenurilor, intra sau extravilane, precum si al cladirilor comerciale.

Reamintim ca in 18 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, dupa ce legea fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.

Intr-o postare pe Facebook, seful statului explica atunci de ce forma adoptata de Parlament risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare: „Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top