Connect with us
Alegeri parlamentare amânate? În ce condiții se face asta și cine ia decizia

Alegeri parlamentare

Alegeri parlamentare amânate? În ce condiții se face asta și cine ia decizia

Alegerile parlamentare ar putea fi amânate până în luna martie a anului următor. Curtea Constituțională a României a publicat, miercuri, 14 octombrie, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională. Astfel, alegerile parlamentare pot fi amânate trei luni, dacă Parlamentul decide acest lucru.

Vor fi amânate alegerile parlamentare?

Alegerile parlamentare care ar trebui să aibă loc în luna decembrie a acestui an, ar putea fi amânate până în martie 2020. Miercuri, 14 octombrie, Curtea Constituțională a României a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor este constituțională. Cu alte cuvinte, dacă Parlamentul vrea asta, alegerile pot fi amânate trei luni. În acest caz, ele ar putea avea loc în luna martie a anului viitor.

„Alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”, precizează Curtea Constituțională a României.

Practic, legea pe care CCR o declară constituțională, ajunge la președintele României pentru promulgare. Acesta are la dispoziție 10 zile în care o poate promulga, sau o poate trimite în Parlament pentru a fi reexaminată.

Dacă cere reexaminarea, președintele mai are apoi la dispoziție încă 10 zile, după care este obligat să o promulge.

Nu se știe cu exactitate când vor avea loc alegerile parlamentare din 2020, dar se pare că există voci care își doresc amânarea acestora.

PSD a publicat pe Facebook un mesaj prin care dă se înțeles că susține amânarea alegerilor parlamentare. Iată despre ce mesaj este vorba!

„Mii de familii au suferit deja pierderi dureroase în ultimele luni; își plâng bunicii, părinții sau nepoții răpuși de COVID-19.

Pentru golul rămas în casa familiilor care au pierdut bătălia cu COVID-19, Iohannis și Orban trebuie să răspundă! Să organizezi alegeri la peste 4.000 de infectări pe zi înseamnă să sacrifici și mai mulți oameni dragi!

Câte asemenea drame trebuie să se mai producă din cauza guvernării PNL care a pierdut total controlul pandemiei? Câți români trebuie să mai moară pentru ca puterea liberală să trăiască bine?”, se arată în mesajul publicat de Partidul Social Democrat pe Facebook.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri parlamentare

To Top