Connect with us
Legea vaccinării a produs multe discuții în contradictoriu în spațiul public. Disputa pe marginea obligativității vaccinării copiilor.

Știri

Legea vaccinării va fi finalizată în următoarele zece zile

Legea vaccinării a produs multe discuții în contradictoriu în spațiul public. Disputa pe marginea obligativității vaccinării copiilor pune față în față, părinții și Ministerul Sănătății. După cele 10 zile în care se va retușa proiectul de lege, urmează o perioadă de 45 de zile de dezbatere publică.

Legea vaccinării-proiect inovator

„Proiectul legii vaccinării se află în stadiu de avizare, prin urmare pot fi aduse în continuare modificări la acest proiect. În perioada de 45 de zile cât timp proiectul va fi în dezbatere publică, se vor aştepta observaţiile tuturor persoanelor interesate. În următoarele zece zile Ministerul Sănătăţii va finaliza acest proiect, urmând apoi publicarea lui la secţiunea transparenţă decizională.”, punctează Ministerului Sănătăţii printr-un comunicat MEDIAFAX.

Ministrul Vlad Voiculescu a menționat în același comunicat cele mai importante repere ale noi legi.”Legea vaccinării este în stadiu de avizare, este practic finalul. Are trei capitole mari, importante. Pe de o parte ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală atunci poţi să faci rezerve, dacă ai rezerve atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru este informare despre responsabilităţile medicului de familie, comisiei de vaccinare sau Ministerului al Sănătăţii. Al treilea lucru este reprezentat de responsabilităţile ministerului, pentru eventualele efecte secundare.”, explică oficialul de la Guvern.

Citește și:Protest la Ministerul Sănătății. Ce revendicări au sindicaliștii

Totodată, particularitatea acestei noi legi este reprezentată de capitolul ce privește responsabilitățile pe care le preia Ministerul.

„Ministerul va spune da, dacă există efecte secundare. Ne asumăm responsabilitatea dar avem nevoie să știm că si părinţii fac la fel. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, conchide ministrul Voiculescu.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top