Connect with us
Miercuri au loc consultări la Cotroceni, pentru formarea noului Guvern. PSD urmează să anunțe cine este propunerea de premier.

Politic

Consultări la Cotroceni, pentru noul Guvern. Iohannis amână desemnarea premierului

După două zile de consultări la Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat joi că desemnarea noului prim-ministru se va face după Crăciun, fără a da detalii suplimentare

Update, ora 13.21: S-a încheiat și consultarea cu minoritățile. La ora 14, Klaus Iohannis susține o declarație de presă.

VEZI AICI DECLARATIILE LIVE ALE PRESEDINTELUI!

Update, ora 13.15: Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, delegaţia minorităţilor naţionale la consultările pentru formarea Guvernului, fiind ultima întâlnire pe care o are şeful statului înainte de a anunţat o decizie cu privire la noul premier.

În timpul oportunităţilor foto-video, Klaus Iohannis s-a adresat delegaţiei minorităţilor: „Să facem o poză, ultima în actuala sesiune de consultări

Update, ora 12.16: Traian Băsescu l-a propus pe Eugen Tomac pentru funcția de premier, motivând că acesta „este unionist, cunoaște foarte bine problemele acestei țări” și este „văzut bine la Bruxelles.

Eugen Tomac (35 de ani) este deputat PMP și s-a nascut în Republica Moldova

Noi ne-am făcut datoria de partid de opoziţie. Mi se pare inadmisibil ca opoziţia să spună: nu avem propunere”, a precizat Traian Băsescu.

Întrebat despre faptul că el era propunerea anunţată de PMP în campanie pentru premier, Traian Băsescu a răspuns că, într-adevăr, el este ”cel mai bun” pentru această funcţie, dar nu mai este suficient de tânăr.

„Este foarte important să tratăm cu maxima seriozitate acest context extrem de important privind desmnarea premierului”, a spus Eugen Tomac.

Discuțiile dintre Iohannis și Băsescu au durat doar 10 minute.

Citește și: Muezel Geambec, mama lui Sevil Shhaideh: A avut cineva interes de a băgat-o în faţă

Update, ora 12.03: Delegația PMP, în frunte cu Traian Băsescu, a ajuns la Cotroceni și discută cu președintele Klaus Iohannis.

După această rundă finală de negocieri, șeful statului este așteptat să susțină o declarație de presă, în care să vorbească despre propunerea de premier a PSD-ALDE, Sevil Shhaideh.

Consultări la Cotroceni- Miercuri

Update, ora 15.17: S-au terminat consultările cu UDMR. Iohannis a discutat cu Kelemen Hunor şi parlamentarii Cseke Attila şi Korodi Attila.

„Nu avem nicio propunere pentru funcția de premier, dacă va fi desemnată persoana desemnată de PSD-ALDE, vom vota. Nu vor fi surprize în programul de guvernare. Nu vom intra în Executiv, încercăm să susținem probleme în folosul oamenilor. Pentru stabilitate politică e nevoie de o relație între majoritate și minoritățile etnice”, a spus Hunor.

PSD și UDMR au semnat un protocol de colaborare parlamentară

Update, ora 14.28: „Aveam o propunere, Dacian Cioloș, care acum e teoretică. Majoritatea a propus azi un nume de prim ministru care este Liviu Dragnea printr-un interpus. Nu o să votăm acest Guvern, a spus Nicușor Dan, după consultări. El a precizat că Sevil Shhaideh „nu are anvergura necesară” pentru această funcție.

Update, ora 14.00: Reprezentanții USR au ajuns la Cotroceni pentru a discuta cu Klaus Iohannis.

Din partea USR, la Palatul Cotroceni au venit liderul Nicuşor Dan, alături de senatorul Cristian Ghica şi de deputatul Manuel Costescu.

Update, ora 13.10: Raluca Turcan a prezentat poziția PNL referitor la nominalizarea lui Sevil Shhaideh, după consultările cu Klaus Iohannis.

Reacția PNL după propunerea PSD de prim-ministru, Sevil Shhaideh

Update, ora 12.45:  Preşedintele Klaus Iohannis a început, miercuri, la Palatul Cotroceni, consultările cu PNL, în vederea desemnării noului prim-ministru. Din delegaţia PNL fac parte Raluca Turcan, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, Cristian Buşoi şi Marian Petrache.

Update, ora 12.18: Victor Ponta a reacționat și el după propunerea făcută de PSD!

Ponta, despre Sevil Shhaideh: Nu au apucat să îi facă dosar

Update, ora 11.54: USR a reacționat dur după propunerea făcută de Liviu Dragnea!

Nicușor Dan, după propunerea lui Sevil Shhaideh: Liviu Dragnea și PSD sfidează românii

Sevil Shhaideh, propunerea de prim-ministru

UPDATE, ora 11.27: Sevil Shaideh, fost secretar de stat și ministrul al Dezvoltării, este propunerea de premier a PSD. Liviu Dragnea a facut anuntul! „Eu aveam dreptul legitim sa solicit pentru mine functia. Am tinut cont de 2 lucruri: de afirmatiile repetate ale presedintelui si de o lege in vigoare. Pentru mine, legea nu e o chestiune secundara. O condamnare nedreapta si o lege neconstitutionala nu mi-au dat posibilitatea sa solicit aceasta functie, deocamdata.

Citește și: Cine este si cum arata Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru funcția de premier

Este o raspundere a mea in primul rand. In acelasi timp, a trebuit sa tin cont de dorinta de a face o propunere de prim-minstru care sa imi ofere garantia ca nu merge acolo pentru a-si construi un proiect personal. Trebuie sa fie un om in care care am incredere totala si sa imi dea posibilitatea sa imi asum responsabilitatea pentru masurile noastre guvernamentale.

Nu promovez un conflict inutil. Am venit cu o solutie, care sper sa fie acceptata, ca pana la 15 ianuaie sa adoptam bugetul. A fost ministrul dezvoltarii, am lucrat impreuna la toate dosarele guvernamentale, am incredere totala in el. Imi asum intreaga resposabilitate. Asteptam desemnarea din partea presedintelui. Si presedintele a lucrat cu el si speram ca aceasta desemnare sa vina cat mai repede. Propunerea este Sevil Shaideh”, a spus Dragnea.

Dragnea a spus că aceasta e singura propunere pe care o va face PSD, menționând că dacă Iohannis va refuza „ne vedem în altă parte”.

Update, ora 11.00: Delegația PSD-ALDE a fost primită de Klaus Iohannis. Liviu Dragnea, Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu s-au așezat la masă cu președintele.


Update, ora 9.59: Liviu Dragnea a dat o scurtă declarație în această dimineață, după ședința CExN a PSD. „Am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere, un candidat de prim-ministru, susținut și de ALDE. Propunerea o voi anunța la conferința de presă de după consultări”.

Sedinta scurta Am primit mandate de la colegii mei sa fac o propunere, un candidat de prim-ministru, sustinut si de ALDE, propunerea o voi anunta la conferinta de presă de după consultări.

Stire initiala

Consultările de la Cotroceni vor începe de la ora 11.00, când va veni delegația comună PSD-ALDE. Liviu Dragnea urmând să anunțe numele propunerii de prim-ministru, în premieră.

După circa o oră și jumătate, reprezentanții PNL se vor întâlni și ei cu șeful statului. Tot miercuri vor veni liderii USR şi cei ai UDMR, care vor discuta timp de o oră cu preşedintele.

Consultările vor continua şi joi, când vor veni la Palatul Cotroceni PMP şi grupul minorităţilor naţionale.

Cel mai probabil, președintele Klaus Iohannis va face declarații joi, după ce consultările vor fi finalizate.

PSD stabilește propunerea de prim-ministru

Liderii PSD se reunesc miercuri, de la ora 9.00, într-o ședință a CExN unde se va stabili numele premierului cu care Dragnea va merge la Cotroceni.

„O să încerc să îmi exercit autoritatea şi să cer mandat din partea colegilor mei şi sper să am acest vot”, a subliniat preşedintele PSD.

Social-democrații vor merge, alături de ALDE, cu o singură propunere de șef al Executivului.

“Vreau sa vă informez că am primit răspunsul de la preşedintele României la solicitarea noastră privind participarea în comun cu ALDE la consultările de la Cotroceni. Preşedintele este de acord să mergem împreună mâine (miercuri – n.r.), la ora 11.00, pentru a face propunerea din partea noastră pentru postul de prim-ministru”, a anunţat Liviu Dragnea, la şedinţa grupurilor reunite ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat.

Cine va fi noul premier. Nume vehiculate

Liviu Dragnea a evitat să ofere nume în timpul campaniei electorale. El s-a limitat a spune că propunerea PSD va fi un bărbat, care va avea carnet de membru al partidului său, vechime ”şi nu de o zi, două”.

Deși liderii social-democrați au spus că el ar trebui să fie propunerea de prim-ministru, se pare că Liviu Dragnea a refuzat această ofertă.

”Decizia şi propunerea pe care o voi face la Cotroceni va avea ca argument un singur obiectiv al meu: cel care va conduce Guvernul să mă asigure, să-mi dea garanţia şi mie şi românilor şi, evident, preşedintelui, că programul de guvernare care a fost votat de aproape 50% din populaţie după redistribuire va fi pus în aplicare. Adică este capabil să gestioneze o echipă guvernamentală care va fi monitorizată atent. Pentru că acest Guvern nu va fi pe persoană fizică, el nu este născut din spuma mării, el este născut, va fi născut din voturile pe care românii le-au dat pe 11 decembrie”, a declarat liderul PSD.

Printre numele vehiculate se numără Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, Sorin Grindeanu, președinte al CJ Timiș, Mihai Fifor, liderul PSD din Senat, fostul vicepremier Vasile Dâncu și Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene și secretar de stat.

Stiri pe același subiect

Cine va fi noul premier după alegerile parlamentare. Ponta știe prim-ministrul

Liviu Dragnea premier – primarul Bucureștiului face anunțul de care se temea PNL-ul

Dragnea: Iohannis va primi împreună PSD și ALDE la consultări. Ce spune despre noul premier

Klaus Iohannis i-a asigurat pe ambasadorii UE că nu va numi un premier penal

USR atacă PSD în problema premierului

Negocieri la Cotroceni pentru noul Guvern. Iohannis: Atitudinea PSD-ului e nesănătoasă

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top