Politic
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, pus sub acuzare de DNA
Primarul Timișoarei a ajuns în această dimineață la sediul. Nicolae Robu are calitate de suspect și este anchetat penal de DNA Timișoara în dosarul reabilitării termice a blocurilor. Primarul a sosit la ora 10:00 la sediul DNA .
Edilul este audiat într-un dosar privind anveloparea unor blocuri, cu nu mai puţin de 10.000.000 de euro, bani de la Uniunea Europeană.
Ancheta oamenilor legii a început de la o investigaţie a PRESSALERT.ro, care a scos la iveală faptul că o parte din lucrări au fost făcute de o firmă de casă a PNL, patronată de o rudă prin alianţă de-a edilului, lucrările începând înainte de a fi semnat un contract.
Întrebat de jurnaliști care a fost cauza pentru care a ajuns la DNA, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a părut surprins și a spus că nu cunoaște motivul.
”Nu știu. Să vedem. În nicun caz nu am griji. Eu nu am nimic să îmi reproșez în cazul anvelopării blocurilor. Eu știu că totul a fost legal. Ce au făcut alții nu pot eu să vă spun”, a declarat Robu.
Ieri, Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei și liderul PNL Timișoara, și Culiță Chiș, directorul Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, au fost puși oficial sub acuzare, fiind cercetați penal în calitate de suspecți.
Cristian Palade, membru PNL, patronul firmei Proiect C&A SRL și rudă prin alianță cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a dezvăluit faptul că a lucrat pentru proiectele tehnice necesare pentru depunerea documentelor ca municipalitatea să obțină finanțări din fonduri europene încă din noiembrie 2012, deși a fost desemnat oficial câștigător al licitației de abia în 14 ianuarie 2013.
Nicolae Robu este cercetat în dosarul reabilitării termice a blocurilor
Procedura selecției de oferte a început de abia în 11 decembrie 2012, deși cu o săptămână înainte în Consiliul Local Timișoara s-au aprobat indicatorii tehnico-economici stabiliți de firma lui Palade. Acesta a oferit și explicația:
„S-a demarat programul, iar la nivel de regiune erau alocate nişte fonduri care erau distribuite pe criteriul primul venit, primul servit. Am avut cu Dan Diaconu prima discuţie să facem aceste proiecte, să lucrez la proiectare cu Primăria Timişoara, în urmă cu doi ani. Era vorba de un volum de muncă foarte mare. Primăria Timişoara a încercat să fure startul, să obţină aceste fonduri europene mai repede prin nerealizarea unor licitaţii pentru proiectare şi aşa mai departe”.
A fost semnat un contract doar pentru suma de 79.500 lei, pentru a se evita licitația, iar firma lui Palade a întocmit proiecte tehnice pentru 65 de blocuri, datele fiind acceptate şi asumate de Primăria Timişoara care, ulterior, le-a transmis către ADR V Vest pentru obţinerea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional, peste 10 milioane de euro.
Când nu a acceptat să revizuiască și să semneze devizele pentru reabilitarea termică a blocurilor, după cum a cerut administrația, pentru care ar fi trebuit să primească, în mod real, aproape un milion de lei, Palade a fost amenințat direct de primarul Nicolae Robu inclusiv prin intermediul unor SMS-uri.
Chiar dacă Primăria Timișoara nu a mai plătiti proiectarea pentru majoritatea blocurilor care urmai să fie anvelopate, au folosit documentele trimise de Proiect C&A SRL pentru a obține banii europeni, după ce le-au falsificat, potrivit pressalert.ro.