Connect with us
Consilierul Ministrului Sănătății: "închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor"

Sanatate

Consilierul Ministrului Sănătății: „închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor”

Un consilier al Ministrului Sănătății este de părere că închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor și vine cu alte propuneri prin care s-ar putea limita răspândirea coronavirusului. Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu spune că studiile arată ineficiența acestei măsuri.

„Închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor”

Ștefan Voinea spune că închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor pentru că înseamnă șanse mai mari de aglomerație și ar putea avea efect invers a ceea ce se dorește.

Consilierul onorific al Ministrului Sănătății vine, în schimb, cu alte propuneri de măsuri pe care le consideră eficiente. El spune că închiderea școlilor și interzicerea întâlnirilor în grupuri mici sunt două măsuri eficiente.

„Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris Ștefan Voinea pe Facebook.

În ceea ce privește reducerea orelor de funcționare a magazinelor, consilierul Ministrului Sănătății spune că nu a găsit niciun studiu care să indice faptul că această măsură ar fi de ajutor. Ștefan Voinea crede că un timp de funcționare mai restrâns se traduce în șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Noi măsuri și restricții

Reamintim faptul că autoritățile au luat măsuri de limitare a orelor de funcționare a magazinelor în localitățile unde rata de incidență a coronavirusului a depășit 4, respectiv 7,5 raportat la mia de locuitori.

S-a decis reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

În momentul în care incidenţa creşte peste 7,5 la 1.000 de locuitori, restricţia este valabilă pentru întreaga durată a săptămânii.

Și în acest caz, aplicabilitatea măsurii încetează când incidenţa scade sub 7 la 1.000 de locuitori.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top