Sanatate
În cât timp vine salvarea după apelul la 112? Cum acționează SMURD și Ambulanța la urgențe
Salvarea, ambulanța și SMURD (112) sunt aproape zilnic văzute pe teren. Fie că ești în tramvai sau acasă este aproape imposibil să nu întâlnești un echipaj de urgență care alergă spre cazul la care a fost trimis. Foarte puțini dintre noi înțeleg însă ce este după cortina oamenilor de la ambulanță sau SMURD. Problema este mult mai dezbătută atunci când salvarea întârzie să apară și timpul de așteptare este mare. Din ochii unui voluntar SMURD, vă povestesc care este procedura, cine stabilește ce echipaj să trimită și de ce vine ambulanța uneori și alte ori SMURD.
Secunda 1 după apelul la 112
Înainte să vă povestesc ce se întamplă în secunda 1 după apelul 112, trebuie să înțelegeți că serviciul 112 se apelează doar în situații de urgență. Nu apelăm 112 dacă suntem răciți ușor sau dacă avem senzația că e mai comod să vină un echipaj decât să ne deplasăm noi la o unitate medicală. Acum este o perioadă deosebită și serviciul de salvare 112 este extrem de aglomerat, eu vă recomandam ce am scris mai sus în situațiile normale.
Apelul la 112 ajunge într-un dispecerat, un operator răspunde la telefon în modul următor: „112, care este urgența dumneavoastră?”. Nu e timp de bună ziua și de alte saluturi cordiale, operatorul încearcă să simplifice apelul. Apelantul este în 80% din cazuri panicat și se pierde în detalii. De aceea este important să specficați, clar și concis care sunt semnele de care pacientul suferă și desigur locația cât mai exactă a acestuia.
Cum se aplează corect 112? Ce trebuie să spui?
O sa fac o lista de „reguli” sau recomandări, cum doriți să le luați pentu a apela 112 într-un mod eficient și pentru a transmite operatorului de la salvare ce este important, pentru că acesta, în funcție de ce declarați direcționează apelul către un anumit serviciu și acela poate fi: SMURD, Ambulanță, Pompieri, Brigada de Pompieri, Descarcerare și Poliție. În situații speciale pot interveni brigăzile antitero sau alte servicii cu caracter specific.
Prin urmare să presupunem că eu, autorul acestui articol sun la 112 pentru ca unui prieten i s-a făcut rau și manifestă probleme respiratorii și acuză dureri în piept puternice. Iată un apel „corect” și o discuție cu operatorul care ajută și salvează timp.
Discuție posibilă cu un operator 112 în cazul de mai sus
Operator 112: „112 ce urgență aveți?”
Eu: „Bună ziua, am un prieten in vârstă de 29 de ani care respiră în acest moment foarte greu și acuză dureri în piept puternice. Aproape se sufocă.
Operator: „Pacientul este conștient?”
Eu: Da.
Operator 112: „Vă transfer la salvare”.
Nota: În momentul transferului operatorul accesează în sistemul STS niște alerte în funcție de primele informații primite de la apelantul la 112. Salvarea când răspunde vede în sistem ce ai declarat inițial, dar te pune să repeți și nu o face degeaba, ci pentru a clarifica mai bine cazul și a trimite echipajul corespunzător.
Operator Salvare 112: „Salvarea, vă ascult”
Eu: Repet informațiile date operatorului inițial, iar acesta mă chestionează să-i ofer mai multe detalii. În acel moment începe să ceară detalii despre adresă, poate întreba de cât timp pacientul se află în această stare, dacă știu despre anumite probleme cardiace sau alte afecțiuni pe care le-ar putea avea pacientul. În tot acest timp în care poate vi se pare că se trage de timp sunt alertate serviciile de ambulanță sau SMURD, primele care sunt disponibile, iar urgența mea poate fi una de cod roșu sau cod portocaliu.
Operatorul: Comunică că a fost trimis un echipaj către noi.
Din prima secundă în care este apelat serviciul 112 sunt alertate echipajele mobile, care așteaptă al doilea semn, cel de a pleca sau nu către caz. Niciodată salvarea nu va rămâne în garajul detașamentului pentru ca operatorul 112 consideră că nu este necesar. Aceștia sunt obligați să trimită un echipaj și în 70% din cazuri, primul echipaj care sosește este unul de prim-ajutor.
Când vine salvarea și când vine SMURD?
Ambulanța sau salvarea este un echipaj de urgență pentru cazuri mai ușoare sau medii. Asta nu înseamnă deloc că medicii de pe ambulață și personalul medical nu sunt pregătiți să asiste un caz grav.
Ambulanțele SMURD sunt dotate cu echipamente de prim ajutor și echipe formate în acordarea acestuia. În momentul în care fie ambulanța sau SMURD sosește la caz, dacă este necesar de un echipaj cu medic, acesta este chemat prin stație și vine să asiste colegii aflați deja la pacient.
Fiecare echipaj este calificat și nu mai încercați să credeți că știti mai bine ce au de făcut cei prezenți la pacient. IMPORTANT de menționat că în momentul în care echipajul sosește este foarte util să știți cât mai multe despre pacient sau între timp să luați legătura cu o ruda a acestuia care ar putea confirma anumite date, precum afecțiuni suferite, alergii, probleme cardiace, operații etc.
Dacă acest lucru nu este posibil cei de la SMURD sau Ambulanță vor analiza rapid cazul, la fel ca în orice situație și vor lua decizii care vor salva viața pacientului, atâta timp cât și organismul colaborează și nu este prea alerat. Sunt foarte multe persoane care cheamă salvarea prea târziu sau care nu s-au dus periodic la măcar un control medical anual în care să fie la curent cu starea lor de sănătate.
Însoțitorul nu poate veni în salvare cu pacientul
În cele mai multe cazuri de apeluri la 112 salvarea, ambulanța sau SMURD-ul este rugat să primească alături de pacient și un însoțitor, dar acest lucru nu este permis de regulament și are câteva motive clare, cum ar fi pe durata transportului echipajul medical se ocupă de pacient, spațiul este limitat în salvare. Este permisă prezența unei singure persoane în salvare, dacă respectivul caz o permite. De exemplu, în cazul în care victima este un minor și acesta poate fi însoțit de o rudă apropiată.
Salvarea transporta pacientul la cel mai apropiat spital
Salvarea nu este serviciu de taxi și mulți nu înteleg asta. Echipajul se duce cu pacientul în funcție de ordinul primit de la dispecerat și se ține cont de cea mai apropiată unitate medicală, iar dacă asta nu este posibil de unitatea medicală apropiată care are și locurile și resursele necesare tratării pacientului, în funcție de ce raportează echipajul de la fața locului.
Pentru a întelege mai clar am să vă las mai jos un episod realizat de Prima TV în emisiunea „Apel la urgență” în care puteți vedea care este acțiunea pe teren a salvatorilor.
NU vreau să închei articolul fară a vă spune că în cele mai multe cazuri salvatorii sunt atacați, bruscați, scuipați, înjurați și tratați urât chiar de victima a cărui viață este în pericol. Nu mai pomenesc prea mult și de situațiile în care familia „consideră” că este mai pricepută ca echipajul SMURD sau AMBULANȚĂ, iar aceștia încep să nu lase echipajul să-și facă treaba.
Apelați 112 RESPONSABIL!
Ionuț
10 mai 2020 at 19:26
„Ambulanța sau salvarea este un echipaj de urgență pentru cazuri mai ușoare sau medii.” Adrian, cred că nu ți s-a explicat corect sau nu ai înțeles corect cum stau lucrurile.
Ambulanța nu merge „la cazuri mai ușoare”, ci la cazuri de natură medicală. SMURD merge mai mult la traume.
Și vorbesc în special despre ambulanțele de tip B2, adică cele mai multe dintre cele pe care le văd oamenii pe stradă.
Ambulanțele SAJ B2 au on componentă 2 membri în echipaj: un cadru medical, asistent medical generalist specializat în urgențe medicale și un ambulanțier.
Ambulanțele SMURD B2 nu au în componență cadre medicale, dar au minim 3 paramedici, fiecare dintre ei cu un curs minim de 6 săptămâni de prim-ajutor, precum și alte cursuri după sistemul modular.
De exemplu,paramedicii de pe ambulanțele B2 de prim-ajutor nu au nici pregătirea nici medicația necesară pentru a recunoaște urgențe medicale cum ar fi un abdomen acut, diferențierea dintre o nevralgie intercostal și un infarct miocardic sau un trombembolism pulmonar , un BPOC acutizat vs un edem pulmonar acut, o pancreatita acută față de un ulcer, etc,etc. La așa ceva nu are rost să trimiți paramedici pentru că nu știu și nici nu pot fi de folos altfel decât cu transportul rapid la UPU.
Pe de altă parte, la cazurile de traumă, indiferent că vorbim de un pacient care și-a scrântit un picior sau de un accident rutier, se trimit echipajele de prim ajutor cu paramedici, care au instruirea necesară pentru mobilizarea corectă a unui pacient, cu guler cervical,atele, imobilizarea unei fracturi, etc. Aceste lucruri pot fi făcute tot de către ambulanță, dar pe SMURD sint minim 3 membri în echipaj, în timp ce pe ambulanțele SAJ doar doi, ceea ce face alegerea simplă, chiar dacă unul din cei doi de la SAJ e cadru medical, în timp ce paramedicii nu sunt. E vorba de eficiență.
Se trimite echipajul cel mai potrivit situației.
Așadar, un infarct NU este un „caz mai ușor „, te asigur că omoară mult,mult mai des oameni decât accidentele rutiere sau entorsele de gleznă.
Adrian Vrauko
10 mai 2020 at 19:52
Ionuț îți mulțumesc pentru completări, din anumite motive nu am spus chiar tot ci am încercat să sintezez cât mai corect posibil să se înțeleagă rolul lor. Mare ajutor este pentru acest articol, mesajul.