Connect with us
Jandarmii, tot mai des solicitați pentru îndepărtarea urșilor

Social

Jandarmii, tot mai des solicitați pentru îndepărtarea urșilor

A crescut numărul solicitărilor la 112 care anunță prezența animalelor sălbatice, în special a urșilor. În zonele montane, acest lucru nu mai este de mult ieșit din comun. De cele mai multe ori, turiștii sunt cei care sună la 112. În ultimele 48 de ore, jandarmii din Harghita au fost alerați de șase ori.

Jandarmii, tot mai des solicitați pentru îndepărtarea urșilor

Jandarmii harghiteni au fost alertaţi de şase ori, în ultimele 48 ore, pentru îndepărtarea unor urșilor. Conform AGERPRES, prezența urșilor a fost semnalată în localităţile Sântimbru Băi, Băile Tuşnad, Leliceni şi Izvorul Mureşului.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, primele trei apeluri anunţau prezenţa unor urşi în Sântimbru Băi şi Băile Tuşnad, dar animalele sălbatice nu au fost găsite în locurile indicate de persoanele care au sunat la 112.
Echipajele de intervenţie au rămas pentru o perioadă în zonele respective, însă urşii nu s-au întors. Ulterior a mai fost un apel care semnala prezența unui urs în Băile Tușnad. Duminică a venit alt apel, iar astăzi, ultimul de până acum.

O femeie din Izvorul Mureșului a sunat la 112 şi a semnalat că are un urs în curtea gospodăriei. La fața locului au fost trimise două echipaje formate dintr-un jandarm și un polițist. Ursul a fost alungat și nu s-au înregistrat incidente.

Lipsa hranei îi face să coboare din pădure

Săptămâna trecută, autorităţile din Băile Tuşnad au solicitat sprijinul preşedintelui României, prim-ministrului şi Parlamentului pentru rezolvarea problemei urşilor care vin în staţiune şi pun în pericol viaţa localnicilor şi a turiştilor.

Lipsa hranei îi determină să coboare din pădure. În unele zone din țară, urșii și-au făcut un obicei din a căuta mâncare printre case și chiar blocuri. Ei coboară din pădure, răscolesc tomberoanele, apoi pleacă.

Autorităţile le atrag atenţia turiştilor să nu hrănească animalele sălbatice, să nu se apropie prea mult de ele şi să sune la 112.

Procedura de intervenţie în sistem de urgenţă este executată de Jandarmeria Română, cu care s-a semnat un protocol, astfel că angajaţii acestei instituţii intervin ori de câte ori este nevoie.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top