Connect with us
Virusul rezistă pe masca de protecție până la 4 zile! Avertismentul medicilor

Sanatate

Virusul rezistă pe masca de protecție până la 4 zile! Avertismentul medicilor

Masca de protecție a devenit obligatorie în România, în spațiile închise și în mijloacele de transport. Din păcate, multe persoane nu știu să folosească corect aceste măști și astfel se supun unui risc de contaminare foarte mare. Medicii italieni trag un semnal de alarmă pentru toată lumea! Virisul poate rezista și 4 zile în pliurile măștilor de protecție.

Virusul rezistă pe masca de protecție până la 4 zile! Avertismentul medicilor

Un studiu al Institutului Superior al Sănătății din Italia indică faptul că particulele virale au fost detectate în stratul interior al măștii chirurgicale chiar și la 4 zile după purtarea acesteia.

„În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale chiar și 4 zile mai târziu”, arată studiul publicat de presa italiană și citat de Mediafax.

Se pare că noul tip de coronavirus supraviețuiește cu succes la temperaturi scăzute și în medii umede. Recomandarea medicilor italieni este ca masca de unică folosință să fie aruncată cât mai repede după purtare, însă nu înainte să o pui într-o pungă pe care o închizi bine.

Masca de bumbac se spală la temperaturi înalte imediat după ce este dată jos de pe față și după uscare se calcă cu fierul bine încins. Un alt aspect importan este manipularea măști. Aceasta trebuie atinsă numai pe partea elastică și atunci când o punem și mai ales când o dăm jos.

„Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după aceea mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, arată studiul.

Epidemiologul italian Paolo D’Ancona susține că faptul SARS-CoV-2 supraviețuiește nu înseamnă că transmite boala: dacă există puține particule virale, riscul de infectare este mai redus.

„Din păcate, nu se cunoaște doza minimă pentru infectare, de asemenea, depinde de imunitatea fiecăruia. Prin urmare, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți”, spune Paolo D’Ancona.

Masca de protecție trebuie purtată în următoarele spații:

  1. spații comerciale
  2. mijloace de transport în comun
  3. locul de muncă
  4. alte spații închise,

Conform anexei „Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația purtării măștii în aceste spații pot fi sancționate contravențional conform Legii nr. 55/2020 cu privire la unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. Amenda este cuprinsă între 500 – 2.500 lei, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top