Connect with us
Alexandru Rafila: Mai important decât să purtăm mască este să nu ne înghesuim

Social

Alexandru Rafila: Mai important decât să purtăm mască este să nu ne înghesuim

Medicul Alexandru Rafila consideră că este posibil să fim nevoiți să purtăm mască toată vara, ori de câte ori vom ieși din casă. Totuși, după părerea sa, nu acesta este lucrul cel mai important. Esențial este să păstrăm distanța față de persoanele din jur și asta să devină un obicei.

Alexandru Rafila: Mai important decât să purtăm mască este să nu ne înghesuim

Rafila susține că avem nevoie de un exercițiu, care ulterior să devină un comportament pentru majoritatea românilor, dacă vrem ca lucrurile să se așeze pe un făgaș normal. Populația trebuie să știe că măsurile se vor relaxa numai dacă acestea sunt respectate o bună perioadă de timp.

„Eu așa încerc să-l caracterizez, că este un exercițiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetățenilor. Și atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, vineri seara, la Digi24.

Profesorul Alexandru Rafila a mai subliniat și faptul că în aceaste zile comunicarea este esențială, pentru ca oamenii să înțeleagă ce au de făcut și care este responsabilitatea lor.

 „Cred că avem încă multe de făcut și putem să explicăm oamenilor, pe înțelesul tuturor. Adică o ordonanță militară stabilește niște măsuri. E foarte bine că este așa, dar câteodată, e bine să le și explici: care sunt consecințele nerespectării, care sunt alternativele pe care să le poată folosi oamenii, pentru că vin o mulțime de întrebări și dacă nu are cine să le răspundă, oamenii încearcă să-și găsescă singuri o cale care să le răspundă unor necesități.

Apropo de comunicare, nu trebuie să panicăm oamenii, este foarte important, însă trebuie să le explicăm care este semnificația acestor măsuri, de ce este bine să le respectăm, cât timp trebuie să le respectăm, să le explicăm că măsurile se vor relaxa dacă ei reușesc să le respecte o perioadă, care să ne ducă la un nivel al îmbolnăvirilor care să intre pe un trend descendent”, a arătat prof. dr. Alexandru Rafila.

Medicul a vorbit și despre al doilea vârf al epidemiei de coronavirus, care are toate șansele să apară în toamna acestui an.

„Al doilea vârf nu știu dacă va fi la fel de înalt, sigur că va fi o creștere a numărului de cazuri, asta se întâmplă cu orice infecție respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare. Infecția cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populația receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă. N-o să treacă probabil prin infecție decât 30, maximum 40 la sută din populație și atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, încât să nu ajungem la situații disperate”, a declarat Alexandru Rafila.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top