Connect with us
Ce pensie ajung să câștige oamenii care au lucrat în grupa 1 de muncă

Social

Ce pensie ajung să câștige oamenii care au lucrat în grupa 1 de muncă

Ce pensie ajung să câștige oamenii care au lucrat în grupa 1 de muncă. Informații importante pentru pensionarii din grupa 1 și 2 de muncă. Huff.ro prezintă, în cele ce urmează, care este modalitatea prin care pensionarii fac dovada vechimii în muncă, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.

Pensie pentru cei care au lucrat în grupa 1 de muncă

Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 şi cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective.

Beneficiile acordate pentru activitatea desfăşurată în fostele grupe I şi a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condiţii deosebite de muncă și în condiţii speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) sunt: reducerea vârstei standard de pensionare, perioadă suplimentară la vechimea în muncă, majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective.

Este vorba despre o majorare cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.

De asemenea, 25% este majorarea pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, în situaţia în care o persoană a lucrat în grupa I de muncă o perioadă de 15 ani, 70% din timp, pentru acordarea reducerii vârstei standard de pensionare şi a sporului la vechimea în muncă se calculează perioada totală efectiv lucrată în grupa I de muncă, în procent de 100%, adică echivalentul acestei perioade în 100%.

Mai exact, cei 15 ani lucrați 70% din programul de lucru sunt echivalenți cu 10 ani si 6 luni lucrați 100% din timp în aceste condiții. Deci reducerea vârstei standard de pensionare se aplică pentru perioada lucrată 100% din timp, respectiv pentru cei 10 ani și 6 luni.

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual e obținut prin împărțirea numărului total de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare;
Valoarea punctului de pensie este stabilită prin lege.

Din luna septembrie a acestui an, punctul de pensie în România a crescut cu 14 %, adică de la 1.265 lei la 1.442 lei. Cu alte cuvinte, pensiile au crescut în medie cu 200 de lei.

Pensia minimă a crescut cu doar 96 de lei, de la 704 la 800 de lei.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top