Connect with us
Doctor Carmen Dorobăţ: S-a SCHIMBAT profilul pacienţilor cu COVID-19

Social

Doctor Carmen Dorobăţ: S-a SCHIMBAT profilul pacienţilor cu COVID-19

Situația devine îngrijorătoare în România, mai ales că tot mai mulți oameni tineri ajung în spitale din cauza noului tip de coronavirus. Medici trag un semnal de alarmă! Medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, susține că s-a schimbat profilul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.

Doctor Carmen Dorobăţ: S-a SCHIMBAT profilul pacienţilor cu COVID-19

Eu cred că profilul pacientului s-a schimbat într-o oarecare măsură. Dacă în primele două săptămâni am avut pacienţi cu forme uşoare sau medii, în prezent am constatat că apar disfuncţii respiratorii. Din fericire, nu la mulţi sunt forme grave, dar sunt tot mai mulţi indiferent de vârstă. Sunt două ipoteze: fie un agent infecţios trecând de la individ la individ îşi modifică patogenia, adică capacitatea de a agresa organismul, şi sperăm că nu devine mai agresiv. Pe de altă parte, ar putea fi vorba strict de terenul pacientului, adică despre comorbidităţi, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două trei săptămâni„, a spus Carmen Dorobăț, care a ținut să precizeze că sunt mulți tineri infectați cu coronavirus, dar doi dintre ei au forme grave.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi susține că până acum au fost internate la Iași persoane de pe tot teritoriul Moldovei, care au fost depistate pozitiv cu coronavirus. Cel mai tânăr pacient este un copil de numai un an și jumătate care a fost adus din județul Bacău.

„La un moment dat nu vom putea absorbi ca şi spital regional toţi pacienţii din cele şase judeţe de pe teritoriul Moldovei. Evident din judeţul Suceava sunt foarte mulţi. Avem din judeţul Neamţ, judeţul Bacău şi judeţul Iaşi, dar mai puţini. Am atras atenţia că exact în pasul următor de care am discutat, secţiile de boli infecţioase din spitalele judeţene sau spitalele judeţene sau direcţiile de sănătate publică să managerieze acest aspect fiecare în judeţul lui”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, potrivit Agerpres.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top