Connect with us
Telefoanele care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT interzise în România

Știri

Telefoanele care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT interzise în România

De astăzi, 27 iunie, telefoanele care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT sunt interzise pe teritoriul României. Ordonanța de urgență care itnerzice comercializarea de dispozitive de telefonie mobilă pe care nu poate fi utilizat sistemul RO-ALERT intră în vigoare, iar cei car enu respectă legea riscă amenzi foarte mari.

Telefoanele care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT interzise în România

Noua ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial și este deja în vigoare. Nimeni nu mai are voie să comercializeze telefoane mobile care nu sunt compatibile cu sistemul de alertarea populației. Toate magazinele au obligația de a retrage imediat de la comercializare aceste dispozitive, astfel riscă amenzi uriașe.

La prima abatere, cei care nu se vor conforma și vor continua să vândă astfel de telefoane vor primi amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei. Dacă abaterile vor continua, atât producătorii cât și comercianții care nu respectă legea urmează să fie amendați cu sume mai mari, cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

În Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, care intră în vigoare în data de 27.06. 2020, se arată că „telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”.

Acestă ordonanță de urgență a fost propusă în momentul în care s-a constatcă foarte mulți români utilizează telefoane mobile care nu sunt compatibile cu RO-ALERT. În aceste condiții o mare parte din populație nu primește mesajele de avertizare emise de autorități în cazuri extreme.

Sistemul RO-ALERT a fost lansat de către Sistemul de Telecomunicații Speciale și are scopul de a alerta populația în caz de forță majoră, atunci când există un pericol imediat: fenomene meteo extreme, incendii puternice cu degajări mari de fum, atacuri teroriste, inundații grave.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top