Politic
Negocieri la Cotroceni pentru noul Guvern. Iohannis: Atitudinea PSD-ului e nesănătoasă
Klaus Iohannis a discutat astăzi cu reprezentanții PNL, USR, PMP, UDMR și ai minorităților naționale, în vederea formării noului Guvern.
Șeful statului a afirmat că niciun partid nu a venit cu o propunere de premier și că o nouă rundă de negocieri va avea loc după ce noul Parlament va intra în funcțiune.
Președintele Iohannis a spus că nu a apreciat atitudinea PSD de a nu se prezenta la consultări, considerând-o nesănătoasă.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga Legea care creşte salariile pentru angajaţii statului din domeniile educaţiei şi sănătăţii.
Update, ora 19.11: Declarații Klaus Iohannis:
O rundă de consultări care a fost necesară și am constatat că toți cei care au binevoit a participa au fost tot de aceeași părere. Toți reprezentanții aprtidelor mi-au prezentat pe scurt opiniile lor n legătură cu alegerile.
Au apreciat că alegerile s-au desfșurat în condiții bune.
O notă discordantă au făcut PSD și ALDE care nu au binevoit să vină la consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu Președintele este nesănătoasă. Am convenit cu toate formațiunile care s-au prezentat astăzi că ne vom revedea la o nouă rundă de consultări pe care o voi convoca după ce noul Parlament va fi pus în funcțiune.
Despre o alianță de dreapta
Aritmetic este posibil. Dacă va fi posibil și politic vom vedea. Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Palrament.
Despre verdictul în cazul Kovesi
Sunt președinte și vă spun că în această chestiune, competenți sunt cei din CNATDCU. Nu este rolul meu să interpretez aceste detalii. Dacă CNATDCU a dat decizie de neplagiat iau această decizie de bună.
Despre varianta Cioloș premier
Înainte de a avea consultări cu toate partidele nu pot să vă dau un răspuns public. Este clar că după ce vom avea un Parlament, la care voi aștepta să vină toată lumea. Niciuna dintre formațiunile de astăzi nu a venit cu propuneri.
Despre varianta Băsescu premier
Dacă găsește o coaliție care îl sprijină.
Despre faptul că românii au trmis în Parlament aleși cu probleme penale
Poporul întotdeauna are dreptate.
Despre amânarea scăderii taxelor
E vorba de prorogari, se pot face prin OUG. Daca se proroga sau nu, e mai degraba decizia guvernului decat a altcuiva. Se putea face foarte simplu prin lege daca se apuca cineva mai devreme.
Dacă va face o propunere din afara PSD în cazul în care social-democrații nu vin la negocieri
Nu. Eu abordez lucrurile foarte serios. Mă aștept ca PSD să vină.
Update, ora 18.29: „Suntem în fața unor alegeri care au fost destul de clare. Tot ce urmeaă a fi făcut este să se aplice mecanismele legislației. Noi speră să urmeze un Guvern care să continue politica de dezvoltare a etnicității și care să nu aibă sincope în aplicarea ei. Din punctul ăsta de vedere e o chestiune minimală pe care și grupul nou al minorităților o are ca dorință”, au afirmat reprezentanții minorităților.
Update, ora 18.19: Au început consultările dintre Iohannis și reprezentanții minorităților naționale. Delegaţia minorităţilor care a venit la Palatul Cotroceni este compusă din cinci persoane: liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, şi deputaţii Aurel Vainer, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol şi Gheorghe Firczak.
Update, ora 17.32: PMP a ieșit de la consultările cu Iohannis. Traian Băsescu a anunțat că va fi în opoziție cu PSD și că legea sănătății este prioritatea partidului său. Fost șef de stat a vorbit și despre „necesitatea introducerii in regulamentele celor doua camere a activitatilor parlamentarilor in ceea ce priveste circumscriptia in care au fost alesi”.
Băsescu a afirmat și că a discutat cu președintele despre „o lege a Capitalei care să formeze Bucureștiul metropolitan”, întrucât „în București nu se va mai putea circula în următorii cinci ani”.
Liderul PMP i-a spus șefului statului că a procedat corect când a spus că nu va desemna un prim-ministru condamnat penal.
Întrebat dacă susţine formarea unei coaliţii de dreapta, aşa cum a sugerat PNL, Băsescu a răspuns afirmativ.
„Dacă se va face (coaliţia – n.r.), noi o vom susţine, şi, aşa cum am spus, sunt cel mai bun premier pe care îl poate avea dreapta”, a spus Băsescu.
Update, ora 16.30: Hunor, după consultările cu Iohannis: Este important să găsim parteneri în noua configurație a Parlamentului pentru a pune in aplicare cele mai importatne elemente din programul nostru politic. Nu căutăm funcții, ci parteneri (…) Am dori parteneri prin care să se poată face o descentralizare puternică. Statul e puternic, dacă comunitățile sunt puternice. Ne interesează protejarea drepturilor minorităților naționale. Trebuie să facem corecții, inclusiv când vorbim de folosirea limbii materne. După ce vor avea rezultatele finale trebuie să discutăm mai departe aceste aspecte.
Legea din 2001 referitoare la cine poate să facă parte din Guvern, sigur, ea trebuie respecată, nu poate fi pusă în paranteză nicio lege (…) Legea trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni”, a declarat preşedintele UDMR.
Update, ora 16.00: Consultările dintre UDMR și Klaus Iohannis au început. Delegaţia UDMR care a venit la Palatul Cotroceni este compusă din trei persoane: preşedintele Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.
Update, 13:24: Nicușor Dan a spus că rezultatele alegerilor fac varianta Dacian Cioloş una ”prea puţin probabilă”, astfel că USR este pregătită de opoziţie.
Update, 12:46: Consultarea dintre Klaus Iohannis și liderii USR s-a încheiat. Declarația lui Nicușor Dan după ieșirea de la discuția cu președintele țării:
„Noi dorim pentru România o guvernare onestă, transparentă, pentru binele comun. Dacă acest tip de guvernare nu este posibil mergem să facem opoziție pentru binele românilor. Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat.
Este evident că am spus președintelui, că am susținut și continuăm să susținem, dar numărul de mandate fac din aceatsă variantă prea puțin posibilă.
Nu este ceva să fi discutat cu președintelui azi. Ne-am exprimat opțiunea noastră, aceeași pe care ați cunoscut-o pe perioada campaniei.”, a declarat Nicușor Dan.
Update, 12:00: Liderii USR au ajuns la consultările cu președintele Klaus Iohannis.
Update, 11:37: Raluca Turcan, declarații după finalizarea consultărilor cu Klaus Iohannis.
„Am discutat cu președintele despre formarea noului Guvern. Este surprinzătoare rapiditatea cu care PSD abandonează. Sunt oameni de afaceri, investitori, care și-au făcut planuri pe noul sistem fiscal. PSD mai ascunde și renunțarea la cota unică de impozitare. Va afecta profund mediul economic. Va genera creșteri de taxe și impozite. PSD începe discuțiile pentru conduita cu o mare fraudă. Programul PSD nu este sustenabil. Un program de guvernare de dreapta ar satisface cel mai bine așteptările cetățenilor acestei țări.
Ne pare rău că în campanie nu am vorbit mai mult de programul PNL. Așteptăm rezultatul consultărilor, așteptăm să vedem dacă partidele își schimbă interesul. Nu avem o propunere de premier, dar daca ajungem în situația va fi un om integru, implicat, pentru care să vorbească faptele.
Vom urmări ce se întâmplă cu partidele de drepta, vom discuta și vom vedea dacă vom ajunge în aceeași situație. Dacă vom ajunge în situația de a propune premier, Dacian Cioloș este prima opțiune.
Președintele nu ne-a spus nimic. Este în etapa de consultări și a ascultat pozițiile partidelor.
Eu sunt mai puțin adeta scenariilor. Datoria noastră, ținând cont că programul economic PSD este deja încălcat, program de dreapta a României ar duce la dezvoltare.”, a declarat Raluca Turcan după finalizarea consultărilor cu președintele.
Update, 11:23: Klaus Iohannis i-a felicitat pentru rezultatele la alegeri pe noii membri ai conducerii PNL, Raluca Turcan şi Marian Petrache.
Update, 11:00: În aceste momente, reprezentanții PNL au ajuns la Cotroceni, pentru consultări.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, de la ora 10:00, o primă rundă de consultări pentru formarea noului Guvern. Însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea.
PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.
Invitaţia prevedea venirea partidelor în ordinea procentelor obţinute în alegeri. Astfel, potrivit progarmului la ora 10:00 era programată întrevederea cu PSD.
După-amiază, la câteva ore după anunțul președintelui, Liviu Dragnea a spus că solicitarea nu respectă Constituția.
„Vreau să am o reacţie la invitaţia primită de la Cotroceni şi o fac cu tot respectul cuvenit faţă de instituţia prezidenţială. M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţie stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.
Și ALDE a refuzat invitația președintelui Klaus Iohannis. În replică, șeful statului a numit acest refuz unul „nepoliticos”.
„E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a spus preşedintele Iohannis.
Programul consultărilor pentru desemnarea premierului
PNL – ora 11.00. Vor veni preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.
USR – ora 12:00. Vor participa preşedintele Nicuşor Dan, vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.
UDMR – ora 16:00. Vor ajunge liderul Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.
PMP – ora 17.00. Delegaţia va fi condusă de Traian Băsescu, căruia i se vor alătura Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.
Ora 18.00 – reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.
Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat încă dacă la finalul acestor negocieri va susţine şi o declaraţie de presă.