Spiritualitate
Sărbătoare mare pentru toți românii pe 27 iulie. Ce este bine să faci în această zi
În calendarul creștin ortodox, în data de 27 iulie este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce neagră, pe care românii de pretutindeni o cinstesc cu rugăciune și evalvie. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor. În această zi, oamenii țin cont de câteva tradiții importante, pentru a le merge bine tot restul anului
Sărbătoare mare pentru toți românii pe 27 iulie. Ce este bine să faci în această zi
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”. Astfel, se arată că tot binele pe care l-a făcut și tot ajutorul acordat oamenilor încercați greu de boală au fost făcute din iubire pentru semen și nu pentru vreo răsplată materială. Niciodată nu cerea nimănui recunoaștere sau plată.
Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor. El este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos. Atras de invațătura creștină, pasiune moștenită de la mama sa, acesta va înceta a mai cerceta căile sfinte odată cu moartea acesteia și se va axa pe filosofie. După moartea mamei, tatăl a dat copilul la școlile păgâne ale timpului. A terminat cu succes Școala de Medicină la Nicomidia. Mai apoi, tânărul Pantelimon a fost incredințat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobândind multe cunoștinte și o ințelepciune aleasă a practicării medicinei, el a fost remarcat de împărat, care l-a și ales drept medic al său.
Tradiția spune că, în ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna. De asemenea, pe 27 iulie se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.
O altă superstiție spune că în ziua de Sfântul Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor. În plus, se spune că oamenii care lucrează această zi sfântă sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă. Ei vor avea parte de parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.