Connect with us
Alegerile locale 2020. O persoană poate vota de mai multe ori. Cum este posibil

Alegeri Locale 2020

Alegerile locale 2020. O persoană poate vota de mai multe ori. Cum este posibil

Alegerile locale 2020 vor avea loc la data de 27 septembrie, respectiv duminica aceasta. Deși pandemia este încă o amenințare, autoritățile au decis că este sigur ca alegerile să se desfășoare, după ce au fost amânate în vară. Oamenii vor trebui să respecte mai multe măsuri de prevenire pentru a evita orice risc de îmbolnăvire, să respecte regulile de igienă și distanțarea socială prevăzută de lege. Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că au avut loc mai multe schimbări la aceste alegeri. Se pare că, așa cum prevede noua legislație, o persoană poate vota de mai multe ori. Află ce se întâmplă în această situație.

Cum poate vota o persoană de două ori

Conform noii proceduri după care se va merge la alegerile locale, o persoană poate vota de mai multe ori. Aceste lucru este posibil datorită Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Acesta va semnala că o persoană a mai votat o dată în aceeaşi zi și vor fi luate măsurile necesare.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate de BEC, dacă prin introducerea codului numeric personal al unui alegător în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal se va constata că acesta și-a mai exercitat votul pentru alegerile locale din anul 2020,  preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi va comunica acestuia fapta săvârșită și faptul că a fost identificat în timp ce încerca să încalce legea.

”Mesajul emis de sistemul informatic referitor la faptul că un alegător ar fi votat la altă secţie de votare nu constituie proba absolută a votului multiplu, putând avea alte cauze. De aceea, Normele metodologice privind SIMPV aprobate prin hotărârea AEP 36/2019 prevăd că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate decide să permită exercitarea dreptului de vot de către alegătorul aflat în situaţia descrisă anterior”, a transmis BEC.

Dacă alegătorul insistă să voteze, preşedintele biroului electoral al secţiei va contacta telefonic  preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde alegătorul figurează deja înscris în SIMPV. Dacă nu va fi identificată o altă semnătură, va avea cale liberă la vot. În caz contrar, dacă sunt alte motive pentru care are loc această situație, alegătorul semnează un proces verbal prin care afirmă că a fost anunțar că mai figurează cu o semnătură, iar situația va fi analizată ulterior.

Încercarea unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 3 87 alin. ( 1) lit. b) din Codul penal. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top