Alegeri parlamentare
Alegeri parlamentare 2020. A început votul în diaspora
Alegeri parlamentare 2020. Este prima zi de vot în diaspora. Românii de peste hotare sunt așteptați la secțiile de votare unde vor alege senatorii și deputații care vor să îi reprezinte. Pentru diaspora, scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie 2020. Din cauza diferențelor de fus orar, votul în străinătate începe vineri, 4 decembrie (ora României), și durează până luni, 7 decembrie (ora României).
A început votarea pentru alegerile parlamentare
S-a dat start vot pentru românii din diaspora. Românii de peste hotare au la dispoziție 748 de secții de votare organizate în condiții speciale de pandemie. Sunt mult mai multe secții de vot decât în anii trecuți. La alegerile parlamentare din 2016 au fost organizat 417 secții de votare în diaspora.
Peste 700.000 de români cu domiciliul în străinătate sunt înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani la data de 6 decembrie. Dintre aceștia, 3.939 s-au înscris deja pentru a vota la secţie, iar prin corespondenţă – 39.244.
Prima secție de vot din diaspora care se deschide este cea de la Auckland (Noua Zeelandă). Acolo se va vota începând de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora locală 07.00, adică atunci când în România va fi vineri, ora locală 20.00.
Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora 23.59 (ora locală).
Puteți vota la orice secție organizată în străinătate, indiferent de țara în care aveți domiciliul sau reședința, cu condiția să dețineți acte de identitate valabile (inclusiv dacă acestea au expirat în perioada 1 martie 2020 – 6 decembrie 2020) și să faceți dovada domiciliului în străinătate (pașaport cu menționarea țării de domiciliu) sau a reședinței în străinătate.
Dacă aveți domiciliul în străinătate, nu puteți vota în România. Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota în România doar la secția de votare la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secție organizată în circumscripția respectivă, în cazul în care nu sunteți în localitatea de domiciliu.
Românii care au reședința în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
1. cartea de identitate;
2. cartea electronică de identitate;
3. cartea de identitate provizorie;
4. buletinul de identitate;
5. pașaportul diplomatic;
6. pașaportul diplomatic electronic;
7. pașaportul de serviciu;
8. pașaportul de serviciu electronic;
9. pașaportul simplu;