Connect with us
Alegeri parlamentare. Cum poți vota în altă localitate decât cea de reședință

Alegeri parlamentare

Alegeri parlamentare. Cum poți vota în altă localitate decât cea de reședință

Alegerile parlamentare de anul acesta au loc duminică, 6 decembrie. În doar câteva zile, românii își pot alege favoriții, cei în care au cea mai mare încredere și despre care simt că vor aduce o schimbare țării lor. Deși data alegerilor a fost un subiect foarte controversat și s-a cerut modificarea ei, se pare că autoritățile au rămas la termenul stabilit. Una dintre curiozitățile oamenilor este cum pot vota în în altă localitate decât cea de reședință. Află care sunt condițiile.

Cum poți vota în alt oraș la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare din 6 decembrie puteți vota în localitatea unde sunteți înscris în Registrul Electoral cu domiciliul sau reședința, în cazul în care aveți viză de flotant, sau, ca excepție, în orice altă secție de votare din aceeași circumscripție, dar în altă localitate. Spre deosebire de alegerile locale, unde circumscripția este o localitate, la alegerile de duminică, aceasta este un județ. În plus, la parlamentare se poate vota și din afara țării.

Astfel, elevii, studenții, persoanele care lucrează în altă parte decât localitatea natală sau cei care nu se află pe 6 decembrie acasă din motive personale, pot vota în altă localitate fără să aibă viza de flotant, cu condiția ca această localitate să fie în județul de reședință. În toate aceste situații, votanții vor fi trecuți pe listele electorale suplimentare.

Potrivit art. 51 alin. 2 din Legea 208/2015, pe listele electorale suplimentare vor fi trecute:

  • persoanele care merg la vot și dovedesc că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare respective, însă au fost omise din diverse din lista electorală permanentă
  • persoanele care se prezintă la vot și dovedesc că au reședința pe raza secției de votare respective, însă nu au făcut cereri de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință
  • persoanele care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își au domiciliul sau reședința și care fac dovadă că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă.

În ceea ce privește regulile de la alegerile parlamentare, acestea sunt asemănătoare cu cele de la alegerile locale. Astfel, masca de protecție este obligatorie pentru toți participanții, la fel și dezinfectarea mâinilor și respectarea distanțării sociale.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri parlamentare

To Top