Connect with us
Alerta meteo! Vortexul polar loveste Romania.Temperaturile vor cobori si la -20 de grade

Vremea

Avertisment meteo: un vortex polar lovește România. Ce aduce acest val rece

Temperaturile din ultima perioadă au fost unele destul de ridicate și ne-am bucurat de soare în a doua lună de toamnă. Cu toate acestea, iarna și-a intrat deja în drepturi la munte și au apărut primele de ninsori, care au format un strat considerabil de zăpadă. În acest context, un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend, inclusiv România. Sunt anunțate temperaturi extrem de scăzute și vânturi puternice.

Vortex polar în România

Un vortex polar urmează să lovească Europa în acest weekend, iar până la jumătatea săptămânii viitoare, temperaturile vor scădea drastic. Și România va fi afectată de acest val de aer rece, însă nu drastic. Totuși, schimbările de temperatură se vor simți considerabil, mai ales la jumătatea săptămânii viitoare. În plus, vântul va bate cu putere în anumite regiuni.

În alte state din Europa, iarna și-a făcut deja apariția. Stratul de zăpadă a ajuns chiar și la un metru. În nordul Sloveniei a nins abundent, iar în unele locuri, zăpada a măsurat până la 70 de centimetri. Și în România au apărut primii fulgi de nea, respectiv în Banat. Muntele Mic și Munții Țarcu au fost acoperiți de un strat subțire de zăpadă. Marți, temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius, iar ploaia s-a transformat în ninsoare la altitudini de peste 1.600 de metri.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat că vortexul polar nu este un fenomen nou și nici unul extrem de sever, însă aduce schimbări importante. Atunci când apare acest fenomen, aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Sunt anunțate temperaturi mai scăzute decât cele specifice acestei perioade. El a subliniat faptul că noi nu vom fi afectați, spre deosebire de alții.

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei. Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent.”, a spus el.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top