Connect with us
Spania

Externe

Stare de maximă ALERTĂ în Spania. Țara, în pragul ruperii! Oamenii se tem de un RĂZBOI CIVIL

Este stare de maximă tensiune în Spania, în contextul referendumului pentru independența Cataluniei.  13 membri ai guvernului din această regiune au fost arestați, iar mii de catalani au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei autorităților spaniole.

Liderul separatiștilor catalani a acuzat autoritățile madrilene de totalitarism.

Guvernul „a suspendat de facto autonomia Cataloniei și aplică de facto starea de urgență”, a afirmat liderul catalan Carles Puigdemont după aceste arestări, acuzând totodată guvernul spaniol că este ”totalitar” și că încalcă ”drepturile fundamentale”.

O purtătoare de cuvânt a Gărzii Civile a confirmat pentru AFP „arestarea a 13 înalți responsabili ai guvernului Cataloniei și efectuarea a 22 de percheziții” în cadrul operațiunilor executate de forțele de ordine pentru a împiedica desfășurarea referendumului la 1 octombrie.

Spania nu va recunoaște referendumul și l-a interzis prin justiție, însă separatiștii nu renunță la el.

Premierul Mariano Rajoy s-a adresat liderilor catalani:  „Opriţi acţiunile ilegale! Renunţaţi la aceste idei! Ştiţi că acest referendum nu poate fi organzat. Niciodată nu a fost legal, nici legitim”, a opinat premierul Spaniei.

Referendumul ar urma să aibă loc pe 1 octombrie, dar autoritățile spaniole au anunțat că vor face tot posibilul pentru a-l stopa. În acest context, au apărut temeri de izbucnire a unui nou război civil. Spania a mai trecut printr-un asemenea eveniment, la finalul anilor `30.

Comisia europeană prin vocea lui Juncker a atras atenția Barcelonei că indepenedența Cataloniei va însemna ieșirea din UE și pierderea monedei euro. Mai mult guvernul SUA a atras atenția marilor companii americane să-și retragă activele și oamenii din Catalonia, știindu-se tradiția de naționalizare a economiei din partea autorităților locale catalane.

Citește și: Atac terorist în Spania! Un autocar a fost INCENDIAT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top