Connect with us
Rusaliile- ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Spiritualitate

Rusaliile- ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se sărbătorește la 50 de zile după Paște, timp de două zile. Anul acesta are loc pe 7 și 8 iunie. Sărbătoarea Rusaliilor mai este cunoscută și sub numele de Duminica Mare sau Cincizecimea.

Rusaliile- ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Românii susțin că Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor. Ei atribuie spiritelor rele numele de iele, zâne sau frumoase pentru a le îmbuna.

În Oltenia, oamenii țin cont de această sărbătoare timp de 7 zile. Ei obișnuiesc să se organizeze în grupuri de călușari și merg pe la casele oamenilor pentru a alunga spiritele rele. Acolo, sunt întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, apă și sare. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

De Rusalii, credincioșii duc în biserici ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli, pentru a fi sfințite. Tot pentru a alunga spiritele rele, ele sunt folosite la împodobirea locuințelor.

Se spune ca Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează. Acesta nu trebuie sa spună ce a vazut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit. La fel se întâmplă și cu cei care nu respectă această zi, putând chiar să își piardă mințile.

În Ardeal, această zi este dedicată femeilor, drept pentru care bărbații le stropesc cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului. Tot aici, oamenii împodobesc un bou, pe care îl plimbă prin sat, iar preotul îl sfințește. Apoi, acesta va fi eliberat, iar fata care va reuși să îl îmblânzească se va căsători anul următor.

Dacă vremea va fi bună de Rusalii, atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică. De altfel, nu e bine să mergi la câmp sau la vie sau să te cerți cu cineva, pentru că s-ar putea să ai de a face cu ielele. Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top