Connect with us
Rețete de Paști: drob tradițional de miel

Rețete

Rețete de Paști: drob tradițional de miel

Sărbătorile de Paști se apropie și ne gândim cu toții la mâncărurile tradiționale de acasă. Drob tradițional, pască, ciorbă de miel, cozonac și ouă roșii.

Rețete de Paști: drob tradițional de miel

Mielul este simbolul acestei sărbători și românilor nu le lipsește de pe masă decât în cazuri rare. Felurile de mâncare de miel sunt savuroase și pentru unii adevărate delicatese.

Ingrediente:

  • 600g organe de miel
  • 2 legături de ceapă verde
  • 1 legătură de usturoi verde
  • 2 felii de pâine înmuiate și stoarse
  • 50ml ulei
  • sare, piper după gust
  • 1-2 ouă crude
  • o legătură mare de verdeață – mărar sau pătrunjel

În plus:

  • 3-4 ouă fierte tari
  • prapore

Mod de preparare drob tradițional de miel:

Se pune praporele într-un castron cu apă și se ține la rece până va fi folosit.

Se taie inima de miel pe lung și se clătește de cheaguri. Rinichii se despică tot pe lung și se țin 15 minute în apă rece cu puțină zeamă de lămâie (doar dacă miros a urină).

Se spală și se mărunțesc legăturile de ceapă și usturoi verde.

Se taie organele în cuburi de 3-4 cm sau felii mai măricele. Se pun deoparte ficatul și rinichii deoarece vor fi folosite mai târziu.

Se taie rondele partea albă a cepei și a usturoiului și se călesc în ulei. Se acoperă cu capacul și se înăbușe ceapa cu usturoiul pentru 3-4 minute. Nu puneți sare pentru că va întări organele.

Se pun inima, plămânii și splina în cratiță, apoi se amestecă bine. Se lasă la călit 6-7 minute cu capacul întredeschis. Apoi se adaugă rinichii și ficatul. Se acoperă cratița pentru 5 minute, apoi se ține 5 minute fără capac.

La final se pun cozile verzi de ceapă și de usturoi, apoi se lasă la călit un minut. Se stinge focul de sub cratiță. Organele trebuie să fie moi, nu uscate.

Drobul se sărează la final, după ce se stinge focul. Se presară sare și piper negru proaspăt măcinat. Sarea și piperul se pun din belșug pentru a da gust drobului.

Pentru cei care doresc mai multe condimente, se pot adăuga nucșoară rasă, ienibahar sau coriandru.

Drobul se lasă la răcit o oră.

După răcire

Se scoate praporele din apă și se întinde în forma de chec, dar să și atârne peste margini. Nu trebuie unsă forma deoarece praporele este destul de gras pentru a unge el însuși tava.

Se umple praporele cu compoziția de drob: organele călite amestecate cu ouăle crude, sare și piper, verdeața tocată. Acestea se amestecă până devin o compoziție cremoasă.

Se folosește jumătate din compoziție pe fundul formeide chec. Deasupra se pun ouălele fierte, apoi se completează cu restul de compoziție. Se nivelează cu spatula și se trag marginile de prapore peste compoziție.

Se preîncinge cuptorul la 180 grade Celsius, apoi se introduce tăvița de drob într-o altă tavă mai mare și în cuptor la final. De ce? Pentru că din prapore va curge grăsimea în cuptor. Se coace drobul 45-50 minute până se rumenește ușor.

Înainte de servire

Se lasă la răcit în formă pentru 3-4 ore, apoi se bagă în frigider și se lasă peste noapte. Se răstoarnă din formă și se feliază doar după ce s-a răcit complet.

Acest drob tradițional de miel se poate servi cu legume proaspete cum ar fi ridichile și ceapa verde.

Poftă bună!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Rețete

To Top