Connect with us
Calendar 29 septembrie 2020. Un mare sfânt sărbătorit astăzi

Spiritualitate

Calendar 29 septembrie 2020. Un mare sfânt sărbătorit astăzi

Calendar 29 septembrie 2020. În această zi este pomenit Preacuviosul Părinte Chiriac Sihastrul. Acesta s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în cetatea Corintului. Tatăl lui, Ioan, era preot al bisericii din Corint, iar mama lui se numea Evdochia. La 18 ani a plecat în Ierusalim și s-a făcut călugăr.

Calendar 29 septembrie 2020

Calendar 29 septembrie 2020. După moartea Sfântului Gherasim s-a întors la Mănăstirea Sfântului Eftimie. După zece ani, fugind de slava oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, în cele din urmă stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton. Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieții lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând.
Se spune despre Sfântul Chiriac Sihastrul că era mare la trup, cu cuviință și cu dar, păzind toate părțile trupului întregi, neschimonosindu-se cu nimic din pricina batrâneții.

Alți sfinți pomeniți pe 29 septembrie

Tot în ziua de 29 septembrie se face pomenirea celor 150 de mucenici din Palestina, pomenirea Sfintei Mucenițe Petronia, precum și pomenirea Sfintei Mucenițe Gudelia.

Aceasta sfântă era creștină, și întorcând pe mulți dintre perși la credința creștinilor, a fost prinsă de Savorie împăratul perșilor. Pentru că nu a vrut să aducă jertfa focului, a băgat-o în temniță, unde a stat mulți ani fără să mănânce.

De asemenea, în fiecare an, pe 29 septembrie are loc pomenirea Sfântului Mucenic Casdon și Casdoas. Creștinii ortodocși îi mai pomenesc și pe Sfinții Mucenici: Dada, Govdela și Casdoas, din care unii rudenii, iar alții erau adevărați fiii lui Savorie, împăratul perșilor.

În zilele lui Savorie, împaratul perșilor, tatăl Sfântului Govdela, era un oarecare creștin anume Dada, mai de frunte la palatul împărătesc, preaiubit și neam cu împăratul. Fiind trimis ca să domnească țările ce erau sub biruința lui, el a crezut în Hristos. Dar pârându-l oarecine la împăratul, și trimițând la dânsul pe Andrameleh, cel mai mare din dregătorii lui, ca să afle adevărul, l-a găsit crezând în Hristos și a scris despre aceasta împăratului.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top