Connect with us
Calendar ortodox 10 octombrie 2020. 3 Sfinți sărbătoriți sâmbătă

Spiritualitate

Calendar ortodox 10 octombrie 2020. 3 Sfinți sărbătoriți sâmbătă

Calendar ortodox 10 octombrie 2020. Sâmbătă este sărbătoare pentru creștin ortodocși. Ce Sfinți sunt marcați în calendar.

Calendarul Creștin Ortodox 10 octombrie 2018 anunță trei mari sfinți. Sunt sărbătoriți Mucenicii Evlampie și Evlampia și Sfântul Ambrozie de la Optina.

Calendar ortodox 10 octombrie

Sfântul Ambrozie de la Optina este sfântul de la Mănăstirea Optina. Sfântul s-a născut pe 21 noiembrie 1812 şi murit pe 10 octombrie 1891. Sfântul Ambrozie de la Optina a fost canonizat în anul 1988.

Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia sunt frați și s-au născut în Nicomidia, trăind în vremea lui Maximian. Evlampie a vrut să oprească prigonirea creștinilir, dar a fost arestat şi judcat. Evlampia și-a mărturisit și ea credinţa în Hristos în fața judecătorului. A fost torturată și a murit, iar Evlampie a fost decapitat.

Pentru credința lor în Dumnezeu, cei doi Sfinți sunt cinstiți pe data de 10 octombrie în fiecare an.

Rugăciune 10 octombrie. Rugă către Sfântul Ambrozie de la Optina

Pe 10 octombrie, e bine să spui o rugăciune, către Sfântul Ambrozie de la Mănăstirea Optina.

„O, Mare Stareț și Drept al lui Dumnezeu, Cuvioase părinte al nostru Ambrozie, lauda Optinei și al întregii Rusii, învățător al evlaviei! Cinstim viața ta smerită întru Hristos, pentru care Dumnezeu a preamărit numele tău încă de aici de pe pământ, și cu cinste cerească te-a încununat după plecarea ta în cămara slavei veșnice.

Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.

Revarsă patriei noastre și lumii întregi, de la Dumnezeu cel Atotbun, pace, liniște și bunăstare, fii mijlocitor neclintit al Sihăstriei unde te-ai nevoit și ai bine-plăcut atotslăvitului Dumnezeu în Treime, Căruia i se cuvine toată lauda, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Tot pe 10 octombrie sunt sărbătoriți și Sfântul Cuvios Vasian și Sfântul Teofil Mărturusitorul.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top