Connect with us
Calendar ortodox 13 noiembrie 2020. Creștinii ortodocși sărbătoresc un mare sfânt

Spiritualitate

Calendar ortodox 13 noiembrie 2020. Creștinii ortodocși sărbătoresc un mare sfânt

Calendar ortodox 13 noiembrie 2020. În această zi, creștinii ortodocși sărbătoresc un mare sfânt. La o zi după pomenirea Sfântului Mina, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Huff.ro vă prezintă, în cele ce urmează, informații despre cum a trăit acest sfânt și despre cât bine a făcut el oamenilor.

Calendar ortodox 13 noiembrie 2020

Calendar ortodox 13 noiembrie 2020. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 noiembrie. Acest mare sfânt s-a născut la Antiohia, anul nașterii sale fiind plasat între 344 si 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu. A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie, și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie.

Calendar ortodox 12 noiembrie 2020

După ce a murit patriarhul Constantinopolului, locul său a fost preluat de către Sfântul Ioan Gură de Aur. Acesta a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398.

Fiind în această funcție, Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Înlătură luxul și introduce traiul modest în reședința episcopală.

Cine a fost dușmanul Sfântului Ioan Gură de Aur

Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mai mulți dușmani. Cel mai mare dușman al Sfântului Ioan Gură de Aur a fost Teofil din Alexandria. Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, în Armenia. Adversarii săi intervin pe lângă împărat și este trimis la Pityum, un orășel pe malul răsăritean al Marii Negre.

Din păcate, el nu a rezistat călătoriei și a trecut la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana in Pont.

Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur

În timpul Sfântului Ioan Gura de Aur nu există un formular fix, așa cum există în prezent, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Sfântul Ioan a adunat într-un formular actele cultice și rugăciunile și a dat naștere Liturghiei care îi poartă numele și care este cel mai des folosită. Amintim că Sfântul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie.

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta ca o lumină de foc stră­lu­cind harul, lumea a luminat. Vistie­riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum­nezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top