Connect with us
Calendar ortodox 15 februarie. Este sărbătorit Calendar ortodox 15 februarie. Este sărbătorit ucenicul Sfântului Apostol Paveucenicul Sfântului Apostol Pave

Spiritualitate

Calendar ortodox 15 februarie. Este sărbătorit ucenicul Sfântului Apostol Pavel

Calendar ortodox 15 februarie. Sărbătoare importantă în prima zi a săptămânii. Pe data de 15 februarie este rememorat Sfântul Onisim, unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel, pe care acesta l-a botezat. Acesta a avut o viață grea și a murit din dragoste pentru Dumnezeu.

Sfântul Onisim, 15 februarie

Sfântul Onisim a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi. La un moment dat, el i-a greșit stăpânului său și a decis să fugă, ca să scape de pedeaspă.

Sfântul Pavel i-a cerut lui Filimon să-l ierte pe Onisim și să-l primească înapoi, explicându-i că s-a schimbat complet și acum este o altă persoană: „Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte. Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l.”

Până a fost executat, Onisim a rămas în slujba lui Pavel, apoi a propovăduit Evanghelia în Spania, Patra, Colose, Carpetania şi a fost pus episcop în Efes după sfântul Timotei şi Sfântul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu.

În cele din urmă, s-a întors  la Roma pentru că a fost iertat și a ocupat scaunul episcopal din Efes, după Sfântul Timotei şi după Sfântul Ioan Evanghelistul. A fost ucis în timpul împăratului roman Traian (98-117) pentru mărturisirea credinţei creştine.

Rugăciune 15 februarie

Ziua de 15 februarie este o zi de închinăciune pentru credincioși, ziua în care se citește o rugăciune de mare ajutor pentru curățirea sufletului. Atunci când vrem să cerem ajutorul Sfântului Onisim, putem rosti următoarea rugăciune, care are un puternic impact.

Cea mai puternică rugăciune prin care îl rugăm pe Dumnezeu să ne ierte de păcate.

”Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Fiind luminat, Apostole Onisim, cu Dumnezeiescul şi Strălucitul har al Mântuitorului, izbăveşte sufletul meu cel întunecat, rugând pe Hristos, Iubitorul de oameni Dumnezeu, fericite.

Dumnezeiesc lucrător de cele sfinte te-ai arătat, preafericite şi cu Dumnezeiescul Duh cu adevărat strălucind, pretutindeni ai alergat, vestind pe Hristos cu evlavie, de Dumnezeu fericite.

Pe Mieluşelul şi Păstorul şi Izbăvitorul văzându-L Înălţat pe Cruce, Mieluşeaua se văita vărsând lacrimi şi striga cu amar: lumea se bucură luând mântuire, dar inima mea arde văzând Răstignirea Ta, pe care o rabzi din milostivirea milei, Îndelung Răbdătorule, Doamne;

Cel Ce eşti Adâncul milei şi Izvorul Cel Nedeşertat, milostiveşte-Te şi dăruieşte iertare de greşeli, celor ce cu credinţă laudă precum se cuvine Dumnezeieştile Tale Patimi.

Amin!”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top