Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 17 aprilie. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii

După sărbătorirea celor trei fecioare de la data de 16 aprilie, credincioșii îl sărbătoresc acum pe marele sfânt, care face parte dintre creştinii care au suferit în timpul persecuţiilor declanşate de regele persan Şapor II. Sfântul Simeon a avut un rol important pentru religie și a convins mulți păgâni să treacă la creștinism și i-a convins de existența Domnului.

Sfântul zilei de 17 aprilie

Sfântul Simeon a pătimit pentru Hristos, alături de peste o mie de creștini care îi slujeau lui Dumnezeu și au ales să moară pentru El.Tot atunci au primit moarte mucenicească Sfinții Audel și Anania, precum și Ustazan, eunucul împăratului persecutor.

Sinaxarul aminteşte mărturisirea lui Fusik. El era un funcţionar imperial și, în ascuns, era creştin, pentru că nu voia să afle nimeni de el. Fusik l-a întărit pe preotul Anania, în timp ce acesta se afla cu capul pe butuc, când păgânii voiau să-l ucidă, zicându-i: „Nu te teme, părinte, ci închide doar ochii şi fii tare, şi Domnul te va binecuvânta cu vedera Luminii celei cereşti.”. Astfel l-a încurajat pe Anania să suporte chinurile la care l-au supus oamenii răi, ce nu-l iubeau pe Dumnezeu.

Sfântul Simeon i-a întărit pe creştinii persecutaţi să nu se lepede de Hristos și să accepte moartea, pentru că vor ajunge la El. La sfârşit, după ce şi-a văzut turma încheindu-şi cu cinste viaţa pe acest pământ, i s-a tăiat şi lui capul.

La 17 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Preacuviosul Acachie, episcopul Melitinei.
  • Sfântul mucenic Adrian;
  • Sfântul Agapet, papa al Romei;
  • Sfântul Macarie, Arhiepiscopul Corintului.

Rugăciunea Sfântului Simeon

Ziua de 17 aprilie este zi de post, ceea ce înseamnă că nu trebuie să consumăm alimente de origine animală, precum lapte, carne și ouă. Postul trebuie însoțit și de un comportament vrednic de Domnul, de fapte bune și de rugăciune, pentru că doar așa ne putem curăța și sufletul, în afară de trup.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top