Connect with us
Calendar ortodox 18 aprilie 2021. Tradiția Bisericii ne îndeamnă să ne amintim astăzi de Sfânta Maria Egipteanca

Spiritualitate

Calendar ortodox 18 aprilie 2021. Tradiția Bisericii ne îndeamnă să ne amintim astăzi de Sfânta Maria Egipteanca

Calendar ortodox de duminică, 18 aprilie 2021, o aduce în atenția credincioșilor pe Sfânta Maria Egipteanca, o femeie nevoitoare, asceta, care a petrecut mulți ani în pustiu și s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Aceasta nu este prima femeie intrată în calendarul Bisericii noastre. De altfel, femeile au avut un rol important în istoria creștină, în istoria vestirii creștine și în istoria mântuirii.

Calendarul ortodox de sâmbătă, 18 aprilie 2021

Această Maria era cunoscută ca un model al pocăinței, iar unii au confundat-o chiar cu Maria Magdalena din cauza trecutului desfrânat. În această perioadă a anului, Postul Paștelui, Biserica ne-o aduce în atenție pe Sfânta Maria Egipteanca, ca să le fie femeilor un exemplu de asceza, de smerenie, exemplu de râvnă spre mântuire.

Totodată, Evanghelia zilei de astăzi, cu două săptămâni înainte, începe să ne pregătească pentru „Săptămâna patimilor” și pentru „Ziua Învierii”.

Ultima duminică înainte de Duminica Floriilor

În ultima duminică de dinainte de Duminica Floriilor, este cinstit Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Biserica Ortodoxă face dezlegare la ulei și vin și tot astăzi are loc Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca.

Anul acesta duminica Floriilor cade pe 25 aprilie, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Această zi ne anunță că urmează Săptămâna Patimilor, în care preoții fac slujbele de Denie.

26 L Săptămâna Patimilor – Lunea Mare (Denie); Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis
27 M Săptămâna Patimilor – Marțea Mare (Denie); Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului
28 M † Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
29 J Joia din Săptămâna Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii); Sfintii Noua Mucenici din Cizic Post
30 V Vinerea Mare – moartea și îngroparea Domnului (Zi aliturgica. Denia Prohodului Domnului); Sfântul Apostol Iacov.

Anul acesta, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe data de 2 mai, în timp ce Paștele Catolic a fost sărbătorit pe 4 aprilie. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și vine după o lungă perioadă de post și nevoință.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top