Connect with us
Calendar ortodox 19 decembrie 2020. Sfântul care a fost robul unei femei bogate

Spiritualitate

Calendar ortodox 19 decembrie 2020. Sfântul care a fost robul unei femei bogate

Calendar ortodox 19 decembrie 2020. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, la această dată, în fiecare an pe Sfântul Mucenic Bonifatie, care a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și despre care se știe că a fost robul unei femei bogate. Se numea Aglaia și era fiica proconsulului Romei.

Calendar ortodox 19 decembrie 2020. Cine a fost Sfântul Bonifatie

În această zi este sărbătorit Sfântul Bonifatie. Se spune despre Sfântul Bonifatie că era bețiv și că viețuia în păcate trupești cu stăpâna sa. Această descriere nu este făcută spre defăimarea lui, ci tocmai pentru a arăta cum poate un păcătos să devină mucenic al lui Hristos.

Sfântul Bonifatie a mărturisit că este creștin, motiv pentru care a fost spânzurat și supus la chinuri groaznice.

Troparul Sfântului Mucenic Bonifatie

Glasul 4

Mucenicul tău. Doamne, Bonifatie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Bonifatie

Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi…

Jertfă fără de prihană te-ai adus pe tine de voie, Celui rân­duit a Se naşte din Fecioara pentru tine, Sfinte purtătorule de cunună, Înţelepte Bonifatie.

Sfinți sărbătoriți pe data de 19 decembrie 2020

În afară de Sfântul Bonifatie, pe 19 decembrie mai sunt sărbătoriți și alți sfinți. Este vorba despre Sfinții Mucenici Ilie, Prov și Ares, Sfinții Mucenici Timotei și Polieuct, Sfinții Eutihie și Tesalonica și a celor împreună cu ei, 200 de bărbați și 70 de femei.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfântul Ierarh Grighentie, Sfântul Mucenic Trifon și Sfânta Cuvioasa Aglaia.
Pe 20 decembrie 2020 sărbătorim Înainteprăznuirea Nașterii Domnului și pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.

Calendar ortodox 15 decembrie 2020

Numele acestui sfânt este legat de ziua de Ignat care este plină de semnificații și obiceiuri la români. Este ziua în care gospodarii își sacrifică porcii din gospodării, zi în care are loc și pomana porcului.

Se obișnuiește ca cei mici să se urce pe porcul sacrificat pentru ca bucatele făcute din acesta să aibă un gust mai bun. Desigur, aceasta este o superstiție la fel ca multe altele. Nu se face treabă în această zi, pentru că aduce ghinion.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top