Connect with us
Calendar ortodox 2 aprilie. Mare Sfânt, făcător de minuni, sărbătorit azi

Spiritualitate

Calendar ortodox 2 aprilie. Mare Sfânt, făcător de minuni, sărbătorit azi

În calendarul ortodox, la data de 2 aprilie este sărbătorit Sfântul Cuvios Tit, Făcătorul de minuni. Marele Sfânt a devenit cunoscut pentru faptele bune pe care le făcea apropiaților. La aceeași dată sunt sărbătoriți și Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie, care și-au dedicat toată viața lui Dumnezeu.

Calendar ortodox. Sfinții din 2 aprilie

Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni, a trăit în timpul marilor tulburări provocate de iconoclasm, fiind un adevărat stâlp al Bisericii lui Hristos și al Ortodoxiei. Sfântul s-a rupt complet de lume și de plăcerile ei și a ales să se retragă într-o mănăstire cu viaţă de obşte. S-a păstrat curat cu sufletul și cu trupul și a trăit frumos, după placul domnului.

Toată viața sa a încercat să-i facă pe oameni să-l iubească pe Domnul și a luptat mereu împotriva păgânismului. Pentru asta, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni, ajungând un adevărat stâlp al Bisericii în timpuri de prigoană.

Astăzi, Biserica noastră îi pomeneşte şi pe Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie. Aceștia au plecat de acasă și s-au botezat. Sfântul Amfian a pătimit mult pentru Hristos, în timpul împăratului Maximian. Pentru că l-a oprit pe un păgân să aducă jertfe idolilor, a fost prins, spânzurat şi strujit cu unelte ascuţite de fier pe tot trupul, până la oase, dar nu s-a lepădat de Iisus.

După aceea, l-au înmuiat în untdelemn, l-au aprins cu foc, dar nici așa nu murea. Apoi, l-au întemniţat şi  l-au chinuit din nou. Văzând că nici așa nu se lasă, a fost aruncat în mare. La scurt timp şi fratele său, Edesie, a fost cumplit chinuit, apoi înecat în mare.

Rugăciune 2 aprilie

Rugăciunea închinată Sfântului Tit este una dintre cele mai puternice. O poți rosti ori de câte ori simți nevoia, când ai probleme și ai nevoie de ajutor. Se știe câ Sfântul Tit a făcut o mulțime de minuni și poate că și de data aceasta îți va asculta rugăciunea. Dacă chiar ai nevoie de ceea ce ceri, vei primi.

Sfinte Cuvioase Părinte Tit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu rugăciunile tale, Sfinte Tit, scapă-mă pe mine, care cu totul sunt împlântat cumplit în patimile trupului şi stricat de dezmierdări, cel ce eşti comoara nepătimirii.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Tit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Dumnezeiască alegerea Duhului, din scutecele maicii tale ai fost adus lui Dumnezeu şi te-ai făcut tăinuitor şi slujitor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Celei Neispitite de bărbat.

Sfinte Cuvioase Părinte Tit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Ca unul ce ai supt dulceaţa înfrânării, ai lepădat amărăciunea patimilor. Pentru aceea mai mult decât cu mierea şi fagurele îndulceşti inimile noastre, părinte. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca pe un ucenic nou al Apostolului Pavel te lăudăm, pe tine Sfinte Părinte Tit, căci te-ai arătat râvnitor nevoinţelor aceluia şi împreună cu dânsul ai primit cununile, de Dumnezeu fericite părinte. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top