Connect with us
Calendar ortodox 3 aprilie. Cum se ține corect această zi de sărbătoare

Spiritualitate

Calendar ortodox 3 aprilie. Cum se ține corect această zi de sărbătoare

Conform calendarului ortodox, credincioșii și biserica ortodoxă îl sărbătoresc azi pe Sfântul Nichita Mărturisitorul. Marele Sfânt a rămas în amintirea oamenilor pentru bunătatea sa și pentru credința puternică, la care nu a renunțat nici atunci când a fost amenințat și chinuit în cele mai crunte moduri. Zi de post pentru toți credincioșii.

Sfântul Nichita, 3 aprilie

Sfântul Nichita a trăit în vremea luptei împotriva sfintelor icoane. Încă de mic, el a fost crescut de tatăl său care era la rândul său monah. A fost înconjurat de credință, rugăciuni și bunătate și niciodată nu și-a pierdut credința. La 8 zile de la naștere, mama sa a murit, iar el toată viața și-a propus să o facă mândră.

A intrat în Mănăstirea Midichia, unde stareţul Nichifor l-a tuns monah.  După şase ani, a fost hirotonit preot pentru credința sa puternică. Este ales egumen al mănăstirii, după moartea stareţului.

În timpul luptelor, el a fost întemnițat și torturat, dar niciodată nu a încetat să strige numele lui Iisus. După o perioadă de stat închis, a fost trimis în exil. Când s-a încheiat războiul, nu s-a mai întors la mănăstire, ci s-a retras în pustiu, pentru a se ruga până la sfârșitul vieții sale.

Trupul lui a fost adus la mănăstire după moarte. Moaștele sale au fost așezate lângă cele ale patriarhului Nichifor și lângă sfântul Atanasie.

Ziua Sfântului Nichita este zi de post, având în vedere că ne aflăm în Postul Mare. Nu se consumă alimente de origine animală, produse din lapte, carne și ouă. Rugăciunea este importantă în această perioadă, pentru curățirea sufletească.

Rugăciunea Sfântului Nichita

Troparul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Nichita, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top