Connect with us
Calendar ortodox 20 martie. Zi de mare sărbătoare pentru români

Spiritualitate

Calendar ortodox 20 martie. Zi de mare sărbătoare pentru români

Conform calendarului ortodox 2021, la această dată, sunt prăznuiți mai mulți sfinți importanți. Astfel, pe 20 martie îi cinstim pe Sfinţii mucenici ucişi în Mânăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit. și pe Sfântul Nichita Mărturisitorul, cunoscut drept episcopul Apoloniadei. Află ce rugăciune trebuie să rostești în această sâmbătă pentru a avea parte de noroc și să fii ferit de rele.

Sfinții zilei de 20 martie

Mănăstirea Sfântului Sava a fost atacată de păgâni. Aceștia credeau că mănăstirea ascunde multe bogății. Când au văzut că acolo nu găsesc nimic, au decis să-i ucidă pe viețuitorii de acolo.

Monahii, sfătuiți de Starețul Toma, au zis: „Noi din lume am fugit în această pustie pentru dragostea lui Hristos, și prearusinos lucru ar fi să fugim din pustie de frică oamenilor. De ar fi să fim cu toții junghiați aici, junghiați vom fi pentru dragostea noastră pentru Hristos pentru Care am și venit să locuim aici.”

Astfel, ei au acceptat să suporte chinurile și au luptat pentru Dumnezeu cu prețul vieții lor. Pe unii dintre ei, arabii i-au ucis cu săgeți, iar pe alții i-au închis de vii în peștera Sfântului Sava. La ușa peșterii au pus apoi foc, astfel încât monahii dinăuntru au murit cu toții sufocați de fum. Așa și-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos.

Tot la această dată este pomenit Sfântul Nichita Mărturisitorul, episcopul Apoloniadei. Odată cu acesta mai sunt sărbătoriți și sfinții: Rodian, Achile eparhul, Lolion, Emanoil, Miron Criteanul. Totodată, are loc prăznuirea celor şapte femei sfinte din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia şi Teodosia.

Sfântul Nichita a fost obligat de păgâni să nu se mai roage la sfintele icoane, însă a refuzat. Astfel, a fost apoi condamnat la exil, iar apoi a trecut prin niște chinuri greu de imaginat. Din cuaza durerii, a murit la 20 martie pentru Cel de Sus.

Rugăciunea zilei de 20 martie

Rostește această rugăciune dacă ai probleme în familie, probleme de sănătate sau orice altă durere. Vei simți cum Dumnezeu îți ascultă rugăciunea și te ajută. Sfântul Nichita este recunoscut pentru ajutorul pe care l-a oferit mereu oamenilor.

Troparul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Nichita, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top