Connect with us
Calendar ortodox 25 septembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți în această zi

Spiritualitate

Calendar ortodox 25 septembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți în această zi

Calendar ortodox 25 septembrie 2020. În această zi sunt sărbătoriți mai mulți sfinți, începând cu Preacuvioasa Maica Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul. Această sfântă a trăit pe timpul Împăratului Teodosie cel Mic. A fugit din casa părintească, s-a îmbrăcat în haine bărbătești, și-a tăiat părul, și-a pus nume de bărbat – Smarald, și a plecat la o mănăstire de bărbați.

Calendar ortodox 25 septembrie 2020

Calendar ortodox. Sfânta Cuvioasă Eufrosina se nevoia în rugăciune cu post şi priveghere, ziua şi noaptea, slujind lui Dumnezeu în curăţenia inimii, încât se minuna mai marele ei, fericitul Agapet.

Abia la sfârsitul vietii sale s-a arătat cum că era femeie, și nu bărbat. Pafnutie, tatăl ei, a mers odată la mănăstire, pe timpul în care era sa moară cuvioasa. Și văzându-l ea, a zis către dânsul cuvântul acesta cel mai de pe urmă: „O, tata!” Și așa și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, bucurându-se și veselindu-se de bunătățile ce avea să le dobândească pentru nevoințele si ostenelile sale.

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Calendar ortodox 25 septembrie. Tot pe 25 septembrie se face pomenirea Sfântului Mucenic Pafnutie Egipteanul. El a fost aruncat de călăi într-un râu cu o piatră atârnată de gât, dar minune s-a arătat plutind acesta la mal cu piatra. Până în sfârșit l-au trimis pe sfântul mucenic înaintea lui Dioclețian însuși, împăratul ordonând ca sfântul să fie răstignit într-un smochin.

Alți Sfinți pomeniți pe 25 septembrie

Sfântul Pahnutie anahoretul și cei 549 de mucenici

Pomenirea aducerii aminte de cutremurul cel mare în care s-a făcut răpirea unui prunc în văzduh

Pomenirea Sfinților Mucenici Pavel și Tatis cu fiii lor

Pomenirea Sfântului Părintelui Serghie de Radonej, făcătorul de minuni și ocrotitorul Rusiei

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top