Connect with us
Calendar Ortodox octombrie 2020. Ce sărbători sunt în luna a zecea

Spiritualitate

Calendar Ortodox octombrie 2020. Ce sărbători sunt în luna a zecea

Calendar Ortodox octombrie 2020. Află care sunt sărbătorile din cea de-a doua lună de toamnă, marcate în calendar cu cruce roșie sau neagră. Creștinii respectă cu sfințenie orice sărbătoare și țin cont de ceea ce trebuie să facă în ziua respectivă, fie să respecte unele obiceiuri și tradiții, fie să postească sau să meargă la biserică. Câte zile de sărbătoare vor fi în luna octombrie, care debutează cu o celebrare importantă.

Calendar ortodox. Sărbători luna octombrie

Chiar la 1 octombrie, creștinii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar. Această sărbătoare ne amintește că putem obține orice prin rugăciune, că doar dacă ne rugăm putem primi ajutorul Maicii Domnului, care ne veghează pretutindeni.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica Vlaherne, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora 4 dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea oamenilor care au surprins-o stând în văzduh, rugându-se și curgându-i lacrimi calde. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

La data de 14 octombrie sărbătorim o altă sărbătoare importantă. Este vorba de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, cinstită în mod deosebit în Moldova, deoarece moaștele ei se găsesc la Iași de mai bine de 350 de ani. Este izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune.

La vârsta de 10 ani, într-o zi, când era în biserică, a auzit o frază din Evanghelie: „Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine şi să ridice Crucea sa şi să urmeze Mie”. Și așa a făcut. A ieșit afară și și-a schimbat hainele cu un om sărman. Cinci ani a stat la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, de unde a plecat, crezând că pentru tot restul vieții, spre Țara Sfântă. De la Constantinopole a decis să meargă la Epivat, fără a spune vreodată cuiva cine este cu adevărat, fiind înmormântată ca o străină.

Pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de mir, îl sărbătorim la 26 octombrie. Moaștele lui se află în biserica Tesalonic, acolo unde el a murit din dragoste pentru Iisus. Este unul din marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor. După trecerea sa în veșnicie, din osemintele sale a izvorât mir, fenomen întâlnit frecvent la sfinții bisericii ortodoxe. El a reușit să convertească la creștinism mulți păgâni, care admirau modul în care el se ruga și predica Cuvântul Domnului.

Cea din urmă mare sărbătoare din calendar ortodox este la 27 octombire, când îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea, respectiv în iulie 1774. Mâna dreaptă a Sfântului Dimitrie cel Nou a fost trimisă la Kiev, unde se păstrează şi în prezent. Se spune că cei care vin să se roage la rămășițele lui vor avea parte de minuni la care nu s-ar fi așteptat, fiind renumit pentru astfel de fapte și în timpul vieții sale.

Sărbători marcate prin cruce neagră

  • 1 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Chiriac de la Bisericani; ✝ Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani;
  • 5 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Misail de la Mănăstirea Turnu; ✝ Sfântul Cuvios Daniil de la Mănăstirea Turnu;
  • 7 octombrie: ✝ Sfântul Mare Mucenic Serghie; ✝ Sfântul Mare Mucenic Vah;
  • 13 octombrie: ✝ Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași
  • 21 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion; ✝ Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie; ✝ Sfântul Mucenic Oprea; ✝ Sfantul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș; ✝ Sfântul Preot Mărturisitor Moise Macinic din Sibiel;
  • 28 octombrie: ✝ Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top