Connect with us
Cum ne pregătim pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei

Spiritualitate

Cum ne pregătim pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei

Sfânta Taină a Împărtăşaniei este Taina prin care creştinul se împărtăşeşte cu însuşi Trupul şi Sângele Domnului, care păstrează numai pentru ochii noştri trupeşti chipul de pâine şi de vin.

Cum ne pregătim pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei

Sfânta Taină a Împărtășaniei se mai numește și Euharistie, adică mulțumire sau recunoștință. Prima condiție pentru a lua Sfânta Împărtășanie este ca cel care se împărtășește să fie creștin ortodox. A doua condiție este să se fi spovedit înainte. Niciun credincios nu se poate împărtăși dacă nu s-a spovedit anterior, cu excepția copiilor care au mai puțin de 7 ani. De asemenea, credinciosul care s-a spovedit, trebuie să-și facă canonul, și, dacă primește dezlegare de la duhovnicul săi, abia atunci poate merge să ia împărtășania.

Mai sunt cazuri extreme, când Sfânta Taină a Împărtășaniei se ia fără ca credinciosul să se fi spovedit înainte. Este vorba, de exemplu, de bolnavi aflați pe patul de moarte. Foarte important, dacă ei nu cer, sau nu sunt de acord să primească Sfânta împărtășanie, nu trebuie să li se dea forțat.

În ziua în care credinciosul urmează să ia împărtășania, nu trebuie să mănânce sau să bea. Numai celor bolnavi li se poate da împărtășanie chiar dacă au mâncat.

Este bine ca înainte de a luat Sfânta Taină a Împărtășaniei să nu fii certat cu nimeni.

Cronologic, înainte de Sfânta Împărtășanie, este Sfânta Taină a Spovedaniei, și postul. Excepție de la post fac copiii și bătrânii bolnavi, sau care nu pot posti.

Patru posturi mari

Ca să fie vrednic de Sfânta Împărtășanie, credinciosul trebuie să țină posturile mari de peste an și să postească în zilele de miercuri și vineri. Cele patru posturi mari din an sunt – Postul Paștelui – care este și cel mai lung și greu post, ține șapte săptămâni, Postul Crăciunului – ține 40 de zile, Postul Sfintei Marii – ține două săptămâni și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – care are o lungime schimbătoare. Începutul acestui post depinde de data Rusaliilor.

Sfântul Botez, Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie sunt cele trei taine de bază ale Bisericii Ortodoxe. Sfântul Botez este considerat ușa Tainelor, Sfânta Spovedanie este considerată al doilea Botez, iar Sfânta Împărtășanie este cunoscută și drept cununa Tainelor.

Se consideră că Sfânta Împărtășanie unește direct pe om cu Dumnezeu, prin Trupul și Sângele Domnului.

 „Iar pe când mancau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mancați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei XXVI, 26-28).

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top