Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 28 aprilie 2021. Miercurea Mare

Data de 28 aprilie este una extrem de importantă pentru români. Ne aflăm în Săptămâna Mare și doar câteva zile ne mai despart de mare eveniment Sfânt. Miercurea Mare este una dintre zilele cu cea mai mare importanță, motiv pentru care oamenii țin cont de multe tradiții și cinstesc această zi așa cum se cuvine.

Sărbătoare mare 28 aprilie

Săptămâna Mare sau Săptămâna Luminată este reprezentată de zilele dinainte de Învierea Domnului. Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificaţie deosebită pentru credincioşi. Pe 28 aprilie, anul acesta a căzut Miercurea Mare, ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau să-L ucida, pentru treizeci de arginţi. Gestul lui Iuda a facut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarata zi de post mereu, nu decât în Postul Mare.

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care în Miercurea Mare ţin post negru, vor fi protejaţi de boli, de Sfânta Miercure, pe parcursul anului.

De asemenea, se mai păstrează obiceiul din moşi strămoşi ca cenuşa din sobe să fie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Se spune că cenușa va proteja pământul și roadele plantelor vor fi multe și sănătoase.

În această zi mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și să se facă unele treburi câmpenești. Din Joia Mare, toate muncile se opresc. Cine muncește va avea mare ghinion tot restul anului și poate suferi accidente la locul de muncă.

Sfinții zilei de 28 aprilie

La data de 28 aprilie mai sunt sărbătoriți și Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru. Sfântul Apostol Iason era tarsinian. El a venit cel dintîi din Tars, către dreapta credinţă. Iar Sfîntul Sosipatru era apostol din Ahaia. Amîndoi aceştia, după primirea sfintei credinţe în Hristos, au fost ucenici ai Sfîntului Apostol Pavel, care, în epistola către Romani, îi numeşte rudenii ale sale.

Rugăciunea sfinților

”Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Apostolilor cei ce staţi acum înaintea Scaunului lui Hristos, aduceţi-vă aminte totdeauna de noi care vă lăudăm pe voi, căci aţi primit har de a vă ruga pentru noi. Doimea Apostolilor cea cinstită, cereţi de la Preaînduratul Hristos, să mi se dea har, ca să vă laud pe voi şi să cânt luptele voastre, preafericiţilor. Cunoscători ai lui Hristos, Sfinţilor Apostoli Iason Preafericite şi Sosipatru Preaînţelepte, izbăviţi de toate primejdiile pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea voastră.

Dumnezeiască vestirea cuvin­telor voastre, Apostolilor, revărsându-se la marginile lumii, tuturor neamurilor v-aţi arătat ca nişte nori plini de Strălucire Dumnezeiască, vărsând ape făcătoare de viaţă şi strigând: lăudaţi pe Domnul părinţilor.

Sfârşindu-vă întru puţină vreme, văzătorilor de Dumnezeu, împliniţi ani îndelungaţi în locuri luminoase, unde este Bucuria Cea de negrăit şi Mărirea cea Veşnică şi Lumina Cea Care ca un Dumnezeu luminează pe cei vrednici de lumină, care se roagă pentru noi.

Amin!”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top