Connect with us
Calendar ortodox 7 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți 33 de sfinți

Spiritualitate

Calendar ortodox 7 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți 33 de sfinți

Calendar ortodox 7 noiembrie 2002. În fiecare an, în această zi sunt sărbătoriți Sfinții 33 de Mucenici din Melitina. Acești sfinți au trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Sfântul Mucenic Ieron, unul dintre aceștia, s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștină.

Calendar ortodox 7 noiembrie 2020

În data de 7 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 33 de Mucenici din Melitina.

Refuzând să intre în serviciul militar și alungându-i pe cei trimiși să il recruteze, deoarece nu voia să-și părăsească mama, care era oarbă, și pentru că nu dorea să aducă jertfe idolilor, precum li se impunea militarilor, acesta a fost arestat împreună cu alți creștini. Toți au mărturisit până la sânge credința lor în Hristos,  în afară de unul, Victor, ruda lui Ieron, care s-a lepădat de Hristos.

În timpul prigoanei împăratului Diocleţian, tânărul Ieron a fost întemniţat împreună cu alţi treizeci şi trei de creştini, din cauză că nu au dorit să jertfească zeilor. După multe chinuri la care au fost supuşi aceşti creştini au suferit moarte martirică pentru credinţa în Domnul Iisus Hristos.

Calendar ortodox 7 noiembrie 2020

Sfântul Cuvios Lazăr s-a născut într-un sat din apropierea Magnesiei (Asia Mică). Părinţii lui erau de neam bogat şi s-au îngrijit să-i ofere o educaţie aleasă. Încă din tinereţe îşi dorea nespus de mult să meargă la Ierusalim. S-a călugărit şi după ce s-a aşezat în diferite mănăstiri a intrat mai târziu în Mănăstirea „Sfântul Sava” din Palestina.

Aici a rămas şase ani, iar însuşi patriarhul Ierusalimului l-a hirotonit preot. Agarenii au năvălit apoi mănăstirea, iar Cuviosul Lazăr s-a dus în Efes şi s-a aşezat în muntele Galisiul din apropierea cetăţii. Aici a zidit o nouă mănăstire în cinstea Sfintei Învieri. Cuviosul a mai trăit încă 15 ani în munte săvârşind multe minuni. A trecut la cele veşnice la vârsta de 72 de ani.

Cine sunt cei 33 de sfinți

Acestea sunt numele celor care împreună cu Ieron au primit moarte mucenicească în anul 298: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus și Amonitus.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top