Connect with us
Calendar ortodox 7 septembrie 2020. Trei sfinți sărbătoriți în această zi

Spiritualitate

Calendar ortodox 7 septembrie 2020. Trei sfinți sărbătoriți în această zi

Calendar ortodox 7 septembrie 2020. Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi trei sfinți care au fost canonizați în anul 2008. Este vorba despre Sfântul Mucenic Sozont, precum și Cuvioșii Simeon și Amfilofie de la Pângărați. Tot pe 7 septembrie este sărbătorită Înainteprăznuirea Nașterii Maicii Domnului, Sfinții Apostoli Evod și Onisifor, Sfântul Evpsihie și Sfântul Cuvios Luca – al treilea egumen al Mănăstirii Pârâul Adânc.

Calendar ortodox 7 septembrie 2020. Trei sfinți sărbătoriți în această zi

Calendar ortodox 7 septembrie 2020. Biserica Ortodoxă Română îl pomenește astăzi pe Sfântul Mucenic Sozont și pe Cuvioșii Simeon și Amfilofie de la Pângărați.

Cei din urmă au fost canonizați de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

Sfântul Sozont s-a născut în Licaonia – Asia Mică, în timpul domniei lui Dioclețian, și a fost păstor de oi. Viața lui s-a schimbat când a avut o vedenie în care se făcea că era mucenicul lui Iisus Hristos. În vremea aceea, într-o cetate era un idol din aur și argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat, a rupt mâna idolului, pe care a făcut-o bucăți și a dat-o săracilor.

Ca să împiedice arestarea sărmanilor, Sozont s-a predat spunând că el este creștin și că a tăiat mâna idolului. A fost supus la chinuri incredibile, după care a fost aruncat în foc, unde și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 7 septembrie 2020. Sfântul Cuvios Simeon s-a născut într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț. În 1943 s-a retras împreună cu doi ucenici la poalele muntelui Paru, la 5 km distanță de Mănăstirea Bistrița.

A primit de la Voievodul Ștefan cel Mare bani si ajutor sa ridice o biserica in cinstea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Din cauza invaziei otomane, a plecat la Mănăstirea Casiva din Transilvania, unde a și murit.

Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați a intrat de tânăr în obștea mănăstirii pe care a condus-o timp de 56 de ani.

Tot pe 7 septembrie este sărbătorită Înainteprăznuirea Nașterii Maicii Domnului, Sfinții Apostoli Evod și Onisifor, Sfântul Evpsihie și Sfântul Cuvios Luca – al treilea egumen al Mănăstirii Pârâul Adânc. S-a retras în anul 1566 la Mănăstirea Moldovița unde a mai trăit patru ani.

 

 

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top