Connect with us
Calendar Ortodox 9 aprilie 2020 - Sâmbătă sărbătoare cu crucie roșie

Spiritualitate

Calendar Ortodox 9 aprilie 2020 – Sâmbătă sărbătoare cu crucie roșie

Calendar Ortodox 9 aprilie 2020 – Sărbătoarea de astăzi este pomenirea Sfântului Mucenic Eupsihie. Iar maine urmează sărbătoare cu cruce rosie in calendar Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantului Farmutie; Sambata lui Lazar – Pomenirea mortilor. Tot astăzi în calendarul catolic este Joia Mare. Detalii mai jos și din celelante calendare.

Viata Sfântul Mucenic Eupsihie în calendarul ortodox 9 aprilie 2020

Viata Sfântul Mucenic Eupsihie în calendarul ortodox 9 aprilie 2020

Viata Sfântul Mucenic Eupsihie în calendarul ortodox 9 aprilie 2020

Eupsihie s-a nascut intr-o familie de nobili crestini fiind crescut de mic in dragostea de Dumnezeu si de semeni. In timpul domniei lui Iulian Apostatul, pe cand intaistatator al Bisericii din Cezareea era Sfantul Vasile cel Mare, Eupsihie avea sa se casatoreasca cu o tanara nobila.

Insa, chiar in timpul cununiei, un cortegiu format din pagani ce aduceau jertfe zeitei Fortuna, a trecut prin apropiere. Eupsihie impreuna cu alti crestini, care erau de fata, au intrat templul catre care se indrepta cortegiul, unde au daramat statuile, aducand mari stricaciuni templului.

Imparatul Iulian Apostatutl auzind de acest eveniment a poruncit ca vinovatii sa fie decapitati, ca multi crestini sa fie recrutati in armata, si ca toti sa plateasca tributuri exorbitante fata de imparatie.

De asemena, acesta a mai dispus reconstruirea imediata a templului pe cheltuiala tuturor crestinilor. Eupsihie fiind prins de persecutori a fost mai intai legat de un copac si torturat cu salbaticie, iar mai tarziu decapitat. Sfantul Mucenic Eupsihie a trecut la Domnului in anul 362.

Troparul Sfantului Mucenic Eupsihie

Mucenicul Tau, Doamne, Eupsihie, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Peacuviosului Vadim Arhimandritul si a celor sapte ucenici ai lui;

Calendar Romano-Catolic și Greco Catolic 9 aprilie 2020

Romano-Catolicii sărbătoresc astăzi Joia Mare, pe 12 aprilie vor sărbători Învierea Domnului, Paștele. Tot pe 9 aprilie 2020, în calendarul romano-catolic este JOIA SFÂNTĂ (Cina Domnului).

În Calendarul-Greco Catolic pe 9 aprilie Sf. m. Eupsihie din Cezareea.

Personalități născute și decedate pe 9 aprilie

  • 1908: Victor Vasarely (Vásárhelyi), pictor maghiar stabilit la Paris (d. 1997)
  • 1924: Francisc Munteanu, scriitor, regizor, scenarist de film român (d. 1993)
  • 1926: Hugh Hefner, fondatorul revistei Playboy (d. 2017)
  • 1931: Myriam Marbé, pianistă română (d. 1997)
  • 1933: Jean-Paul Belmondo, actor francez
  • 1938: Viktor Cernomîrdin, om politic rus (d. 2010)
  • 1954: Dennis Quaid, actor american
  • 1962: Mircea Rednic, fotbalist și antrenor român
  • 1975: Terasa Livingstone, actriță australiană de teatru, film și televiziune

Mai multe detalii aici.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top