Connect with us
Obiceiuri și tradiții de Acoperământul Maicii Domnului. Rugăciuni puternice de rostit azi

Spiritualitate

Obiceiuri și tradiții de Acoperământul Maicii Domnului. Rugăciuni puternice de rostit azi

Acoperământul Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători. Este prăznuită în calendarul creștin ortodox azi, la 1 octombrie. Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, unde pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. Cei care participau atunci la slujbă au avut parte de o surpriză. Sfântul Andrei cel nebun pentru Cristos, împreună cu ucenicul lui, Fericitul Epifanie, au ridicat ochii către cer și au văzut-o pe Maica Domnului stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi.

Ce nu e bine să faci de Acoperămânul Maicii Domnului

Potrivit tradiției, Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave, un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. De Pocroave, credincioşii ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări. În anumite zone se ține post doar până la prânz și se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă sau ceai.

Se mai spune și că fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr și dorința lor era îndeplinită. Tot legat de păr, bătrânele spun că dacă este tăiat azi, el rămâne în legătură cu corpul. Astfel, părul nu trebuie aruncat şi nici ars la 1 octombrie, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care să-l folosească pentru diverse farmece.

Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul.

De altfel, se stropesc cu apă sfințită vitele, pentru a fi protejate de rele în sezonul rece și tot azi se zice că fetele care sunt împodobite pentru nuntă, au parte de o căsnicie lungă şi fericită.

Tot azi, se pomenesc cei trecuți sub neființă și aflați sub protecția Maicii Domnului.

Rugăciuni puternice de rostit azi

Se spune că unele rugăciuni aduc mare ajutor la vreme de necaz. În această zi închinată Maicii Domnului, rostește aceste rugăciuni cu evlavie în suflet, iar Sfânta Născătoare de Dumnezeu îți va asculta cererea și va trimite asupra ta harul divin.

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea. Când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău.”

„Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”

Tropar la Acoperământul Maicii Domnului

„Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top