Spiritualitate
Calendar ortodox 23 aprilie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Sf. Mucenic Gheorghe
Calendar ortodox 23 aprilie 2021. Este zi de mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși care se pregătesc de Sfintele Paști. Vineri, 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruință. A fost general de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian. Sfântul Gheorghe a fost chinuit și condamnat la moarte pentru că nu s-a lepădat de credința creștină.
Sfântul Gheorghe în Calendarul Ortodox din 23 aprilie
În Calendarul Ortodox, sărbătoarea Sfântului Gheorghe este marcată cu o cruce roșie. Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Diocletian. Când au început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe și-a mărturisit credința chiar în fața împăratului Dioclețian.
Din acest motiv a fost supus la nenumărate chinuri și condamnat la moarte prin decapitare, pe 23 aprilie în anul 303.
Sfântul Gheorghe a intrat în conștiința creștinilor ca mare apărător al dreptei credințe.
Troparul Sfântului Gheorghe
Ca un apărator al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Pe 23 aprilie se face pomenirea:
Sfântului Mucenic Valerie;
Sfinților Mucenici, Anatolie și Protoleon;
Sfântului Mucenic Atanasie;
Sfinților Mucenici Glicherie, Donat și Terinos;
Sfântul Noul Mucenic Gheorghe;
Sfântului Noului Mucenic Lazar Bulgarul;
Ce se face în ajun de Sfântul Gheorghe
Există mai multe tradiții și obiceiuri străvechi pe care unii oameni încă le respectă în ajun de Sfântul Gheorghe. Din cele mai vechi timpuri, în ajun de Sfântul Gheorghe, fetele de măritat credeau că își vor vedea ursitul dacă priveau într-o cofă plină cu apă.
În unele zone rurale, oamenii privegheau toată noaptea, ca să rămână sănătoși și energici tot anul.
Se considera că spiritele rele pot fi alungate, în ajun de Sfântul Gheorghe, cu ajutorul unor plante: pelinul, leușteanul sau rostopasca.
De asemenea, în ajunul praznicului de Sfântul Gheorghe, în unele zone din țară este sărbătorit ”Sângiorzul vacilor” sau „Alesul”. Este un obicei străvechi care marchează începutul anului pastoral. În această zi se aleg ciobanii, mieii şi locul viitoarei stâne, se pregătesc oile pentru muls şi se prepară primul caş.
La mulți ani de Sfântul Gheorghe
În fiecare an, la data de 23 aprilie, își serbează onomastica peste 900.000 de români. Dintre aceștia, majoritatea sunt bărbați, peste 700.000, dar sunt și în jur de 180.000 de femei care poartă numele acestui mare Sfânt.
Sunt sărbătoriți astăzi Gheorghe, Giorghe, George, Gheorghiță, Gică, Ghiță, Gelu, Georgiana, Georgeta, Geta, Gina și alte derivate.
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe anunță venirea zilei de Florii, zi în care Biserica face dezlegare la pește. După Duminica Floriilor urmează Săptămâna Patimilor care culminează cu Paștele, Învierea Domnului.
Postul Paștelui este cel mai lung și mai greu post de peste an, în care există doar două zile cu dezlegare la pește. Este un post aspru, în care credincioșii se roagă și se abțin de la mâncărurile de dulce.