Connect with us
Traditii si obiceiuri de Rusalii 2019 - Duminică 16 iunie

Spiritualitate

Traditii si obiceiuri de Rusalii 2019 – Duminică 16 iunie

Ziua de Rusalii este praznuita in Duminica Pogorarii Sfantului Duh, numita si Duminica Cincizecimii. In aceasta zi sfanta se comemoreaza coborarea Sfantului Duh asupra apostolilor. Exista nenumarate traditii si obiceiuri de Rusalii din toate colturile tarii care sunt respectate cu sfintenie.

In vremurile indepartate Rusaliile erau cunoscute si sub numele de iele, milostive, zane sau ursoaice si erau respectate, insa nu indragite. Oamenii credeau ca ele aduc diverse necazuri, iar cei care le aud cantecele isi pierd mintile sau se imbolnavesc. Boala putea fi vindecata apoi numai cu ajutorul calusarilor. Batranii considerua ca cei bolnavi se puteau vindeca de afectiunile lor dupa ce treceau calusarii pe la casele lor.

CITESTE SI: MOSII DE VARA – TRADITII SI OBICEIURI

In ziua de Rusalii crestinii aduc de la biserica frunze de tei sau de nuc care au fost sfintite si decoreaza casele cu ele, pentru a fi protejati de duhurile rele si de ghinion. Se sfintesc la biserica si ramuri de soc sau mure pentru a se folosi pe tot parcursul anului la prepararea ceaiurilor. Astazi se fac descantece si se impletesc coronite din tei si flori care sa ii protejeze pe cei care urmeaza sa se casatoreasca in aceasta vara.

Citește și: Lidia Fecioru și Mihai Voropcievici: Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Ramurile sfintite in biserica sunt folosite si pentru alungarea furtunilor si a grindinei. In aceasta zi nu se munceste in gospodarie si nici la camp. Exista zone indepartate ale tarii in care femeile umplu vase de lut cu apa si stau la rascruce de drumuri asteptand trecatorii. Acestea spala picioarele lor cu frunze de nuc si apa din aceste vase.

Astazi incepe culesul plantelor de leac din care se prepara ceaiuri ce ajuta la tratarea multor afectiuni pe tot parcursul anului. Pana acum oamenii considerau ca aceste plante nu sunt benefice si pot fi folosite doar dupa ziua de Rusalii. Toate aceste traditii si obicieuri de Rusalii inca se tin in majoritatea zonelor tarii.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top