Connect with us
catalonia

Externe

Catalonia și-a declarat independența față de Spania, în Parlament. Madridul preia controlul regiunii

Parlamentul catalan a declarat independența regiunii cu 72 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. În replică, Madridul a anunțat că a preluat administrarea directă a regiunii.

„Statul de drept va restabili ordinea constituțională”, a reacționat premierul Mariano Rajoy pe Twitter după această decizie a separatiștilor, făcând apel la calm în rândul spaniolilor.

De altfel, Senatul spaniol a decis activarea articolului 155, care prevede ca guvernul central să preia controlul regiunii, la scurt timp după declararea independenței în Parlamentul catalan.  Carles Puidgemont va fi astfel suspendat din funcție.

Decizia vine după ce Carles Puidgemont, liderul catalan, a anunțat că va suspenda Parlamentul, fiind anunțate alegeri anticipate pentru luna decembrie.

Citește și: Catalonia organizează alegeri anticipate. Carles Puidgemont a dizolvat parlamentul

Mii de oameni au ieșit în stradă la Barcelona, salutând această decizie, mai ales că la referendumul considerat ilegal de guvernul Spaniei, cei care au votat s-au pronunțat pentru independență.

Cu toate acestea, declarația de independență va rămâne una simbolică, întrucât nici Spania și nici comunitatea internațională nu vor recunoaște Catalonia ca țară independentă.

Citește și: REFERENDUMUL pentru INDEPENDENȚA CATALONIEI – Guvernul spaniol nu recunoaște votul de azi; CRIZĂ POLITICĂ MAJORĂ; Sute de victime în Barcelona

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top