Externe
Cutremur de 5.4 grade pe scara Richter!
Un cutremur de 5.4 grade pe scara Richter a avut loc luni, 11 decembrie, anunță Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.
Cutremur a avut loc la ora 14h09min UTC (ora locală 17h09min în Irak), potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.
Epicentrul mișcării seismice a fost localizat în zona de graniță dintre Iran și Irak.
Cutremurul s-a produs la adâncimea de 10 km și a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazată pe moment seismic.
În aceeași zonă, în urmă cu aproximativ o lună, la 12 noiembrie, s-a produs un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,3 grade.
Din punct de vedere tectonic, aceste seisme se corelează cu un sistem de falii crustale aferente aliniamentului munților Zagros, care urmărește granița Iran-Irak. Seismele sunt induse de interacțiunea plăcii Arabiei cu micro-placa Iraniană.
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter s-a produs la granița dintre Irak și Iran. Seismul s-a soldat cu un număr mare de victime în ambele țări, dar și cu pagube uriașe. Se estimează că peste 335 de oameni au murit.
Te-ar putea interesa și: Când vine cutremurul mare în România. Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul
Celebrul fizician Gheorghe Marmureanu a revenit cu noi informații legate de viitorul cutremur major ce se va produce în Romania.
Specialistul spune că, potrivit unor analize care iau în calcul date din ultimii 1000 de ani, țară noastră nu se va confruntă cu un cutremur major până cel puțin în anul 2040.
“Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Această e prima varianta, iar a două varianta e că un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus el.
Directorul INFP, Constantin Ionescu, crede că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate.
“Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur.
“Pamantul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdata.
“Trebuie echipamente mult mai performanțe, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se va produce”, a declarat Constantin Ionescu.
Te-ar putea interesa și: Scenariu apocaliptic pentru anul 2018
Frecvența cutremurelor cu magnitudine de peste 7 grade pe scară Richter va crește anul viitor, putându-se chiar dublă, că urmare a încetinirii vitezei de rotație a Pamantului.
Este prognoza lansată de experții americani Roger Bilham, de la University of Colorado, din Boulder, și Rebecca Bendick, de la University of Montană, scrie cotidianul britanic The Guardian.
In cadrul experimentului efectuat în acest sens, experții au analizat istoria cutremurelor înregistrate în secolului al 20–lea, ajungând la concluzia că perioadele cu cea mai intensă activitate seisma s-au suprapus peste perioadele marcate de modificarea vitezei de rotație a planetei noastre în jurul axei sale.
Iar cele mai multe asemenea catastrofe naturale s-au produs când Pământul și-a încetinit miscarea.
În 2018 vor fi mai multe cutremure distrugătoare!
“In acele perioade de timp anual s-au înregistrat între 25 și 30 de cutremure puternice, în condițiile în care media anuală este de 15 astfel de fenomene”, a declarat Bilham.
In opinia lui, “anul acesta am avut noroc, pentru că au fost numai șase seisme devastatoare. Dar din 2018 trebuie să ne așteptăm la cel putin 20.
O informație deosebit de importantă, dacă ținem cont de faptul că, potrivit estimărilor oamenilor de știință, Terra își va încetini viteză de rotație în cursul anului viitor”, a adăugat cercetătorul american.
Specialistii nu au reușit, deocamdată, să identifice cauza acestei legături între cele două fenomene, dar, în opinia lor, încetinirea ritmului de rotație al Pământului ar putea influență, într-un fel sau altul, nucleul acestuia, care, la rândul sau, ar putea influență activitatea seismică.