Connect with us
Donald Trump și Barack Obama au supărat statul chinez

Externe

Donald Trump și Barack Obama au supărat statul chinez

Președintele ales al Statelor Unite pe 8 noiembrie, Donald Trump, și cel în funcție, Barack Obama, au făcut câteva mișcări care îngrijorează China.

Nici n-a ajuns președinte că Donald Trump a provocat deja un scandal diplomatic

Donald Trump a vorbit azi noapte cu președinta din Taiwan, Tsai Ing-wen, în ciuda relației diplomatice extrem de complicate dintre Washington, Beijing și Taipei. Diplomații chinezi au catalogat discuția purtată la telefon drept o acțiune „meschină”, scrie agenția news.ro, care citează Reuters.

Este primul contact pe care îl are un lider taiwanez cu un președinte ales american din ultimele patru decenii. Jimmy Carter a renunțat în anul 1979 la recunoașterea diplomatică a Taiwanului. Acesta a spus că insula face parte dintr-o singură Chină. Problema Taiwanului este una extrem de sensibilă pentru chinezi. China nu recunoaște independența statului taiwanez. Un scandal similar a avut loc și în România în urmă cu câțiva ani. Acesta a fost provocat de vizita deputatului Remus Cernea in Taiwan, înainte de a ajunge în China.

Obama a blocat prin decret preluarea unei firme germane de către o companie chineză

De cealaltă parte, președintele Obama, care își încheie mandatul în luna ianuarie, a semnat decretul prin care blochează preluarea companiei germane Aixtron de către un grup chinez.

Compania care a vrut să cumpere Aixtron se numește Fujian Grand Chip Investment. Președintele Americii poate bloca orice tranzacție a unei firme care operează pe teritoriul său, chiar dacă nu este de origine americană. Compania germană care produce materiale importante pentru domeniul militar. Firma deținută de germani face aplicații militare, dar și diode, laseri, tranzistori sau celule solare.

CITEȘTE ȘI: Barack Obama a aprins luminile în bradul de Crăciun de la Casă Albă, pentru ultima dată

Prima decizie de acest tip a fost luată în 1990 de către un președinte american, notează news.ro. Atunci, George Bush a blocat preluarea de către un grup chinez a companiei MAMCO Manifacturing, un producător de componente pentru aviație.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top