Connect with us
Jens Stoltenberg afirmă că dialogul dintre NATO şi Rusia este posibil

Externe

Jens Stoltenberg afirmă că dialogul dintre NATO şi Rusia este posibil

Relaţiile dintre NATO şi Rusia pot fi consolidate şi ar trebui căutat un dialog, a declarat, într-un interviu apărut marţi în cotidianul francez Le Figaro, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei macedonene de presă MIA.

„Rusia rămâne vecinul nostru şi nu am vrea ca relaţiile dintre noi să se transforme într-un nou Război Rece sau într-o altă cursă a înarmării. Continuăm să căutăm dialogul cu Rusia şi credem că este posibil. Am devenit convins de acest lucru când eram premierul Norvegiei”, a afirmat Stoltenberg.

El a mai spus că relaţiile cu Rusia ar trebui îmbunătăţite şi că orice risc de posibile incidente ar trebui minimalizat în contextul în care actualele tensiuni ar putea duce la situaţii periculoase.

Rusia şi-a întărit poziţia şi şi-a modernizat capacităţile militare, în special potenţialul său nuclear, a declarat şeful NATO.

Citește și : Probleme grave în sistemul medical de sănătate. Imunoglobulină, solicitată UE și NATO

Citește și : Decizie ISTORICĂ: O țară IMPORTANTĂ își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea în UE și NATO 

Stoltenberg a criticat din nou anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, precum şi atacurile cibernetice şi acţiunile hibride ale Rusiei pentru „slăbirea instituţiilor democratice occidentale”.

NATO a răspuns la acestea prin consolidarea apărării colective, a adăugat el.

NATO condamnă inaugurarea podului care leagă Crimeea de Rusia

NATO a condamnat miercuri inaugurarea de către Rusia a unui pod care o leagă de Crimeea, spunând că este o nouă demonstraţie a ”dispreţului” arătat de Moscova faţă de Dreptul internaţional, relatează AFP.

„Rusia continuă să îşi arate dispreţul faţă de Dreptul internaţional”, a transmis, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Piers Cazalet.

„Crimeea face parte din Ucraina, iar acest pod reprezintă o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, inclusiv încălcarea drepturilor de navigaţie în apele sale teritoriale”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

„NATO este alături de Ucraina şi nu recunoaşte şi nu vom recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Rusia”, a reafirmat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a traversat marţi noul pod care leagă Rusia de Crimeea la volanul unui camion, inaugurând astfel tronsonul rutier al acestui pod cu o mare încărcătură simbolică pentru Kremlin.

Podul, care traversează strâmtoarea Kerci, un braţ de mare între Marea Azov şi Marea Neagră, urmăreşte să reducă izolarea Crimeii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top